JE LI OVO KONAČAN KRAJ KOALICIJE? Vrdoljak Plenkoviću dao posljednju šansu: ‘Nećemo glasati za proračun’!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u izjavi za medije osvrnuo se na nacrt prijedloga državnog proračuna za 2020. godinu, koji je u petak predstavljen koalicijskim partnerima. Prema pisanju medija HNS-ovci su izašli vrlo nezadovoljni jer u planirani budžet Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu nisu ukalkulirani zahtjevi učitelja.

“HNS već više tjedana nudi kontinuirano rješenje i poziva na dijalog, jer bez dijaloga sigurno nećemo naći rješenje. Ponudili smo nekoliko rješenja, čak i jedno privremeno, do rješenja cjelokupnog problema koeficijenata u javnom sektoru. Jučer je predstavljen nacrt proračuna i nacrt proračuna nije predvidio ništa od ponuđenih rješenja.

Naš stav je prilično jasan: očekujemo da se u sljedećih nekoliko dana nađu rješenja i onda u proračunu koji će doći pred Vladu se uvrsti i jedno od predloženih i ispregovaranih rješenja ili se traži odgoda proračuna sa sjednice sljedećeg tjedna. Mi za proračun koji ne donosi rješenje ne možemo i nećemo glasati“, kazao je Ivan Vrdoljak.

Podsjetimo, HNS-ovci su izašli vrlo nezadovoljni sa sastanka predstavnika vladajuće koalicije u petak, na kojem je ministar financija Zdravko Marić predstavio nacrt prijedloga državnog proračuna za 2020. godinu. Smatraju da je iz Marićeve prezentacije jasno da u planirani budžet Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu nisu ukalkulirani zahtjevi učitelja, koji traže da im se plaće povećaju za 6,11 posto povećanjem koeficijenata složenosti njihovih poslova. Jutarnji list piše da dvoje HNS-ovih ministara neće dići ruke za ovakav prijedlog proračuna i da su spremni napustiti Vladu Andreja Plenkovića.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI