JE LI PLENKOVIĆ DOISTA FAVORIT NA UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA? Što se događa iza kulisa?

Tomislav Kristo/Cropix

Svi na jednu stranu, Ivan Penava na drugu, takav dojam mogao bi se steći ovih dana ukoliko kratko bacite pogled na zbivanja u HDZ-u.

Dok se vojska lokalnih dužnosnika nadmeće u tome tko će dati potporu šefu Andreju Plenkoviću na unutarstranačkim izborima, on je bez zadrške iznio svoje stajalište unutar kojega se nije libio otvoreno kritizirati premijera. Na sličnom su tragu i poruke koje odašilje mladi Plenkovićev lav Karlo Ressler koji je jasno dao do znanja da ne daje bianco potporu niti jednome od potencijalnih kandidata za poziciju predsjednika stranke, zbog te je retorike Ressler bačen na lomaču, te je unaprijed proglašen političkim mrtvacem i sve to u stranci koja se diči svojom demokratičnošću.

Za razliku od Resslera, ministri u Plenkovićevoj vladi, uglavnom ili šute, ili otvoreno staju uz šefa, jer druge opcije niti nemaju. Možda se najiskreniji među svima njima doima Milan Kujundžić koji je otvoreno kazao kako je trenutačno uz Plenkovića, a kasnije što bude. Masovna potpora koja pristiže na Plenkovićevu adresu i daje mu vjetar u leđa, zapravo bi mogla biti tek stvar privida, jer da je šef Vlade tako siguran u istu, tada bi otvoreno i bez promišljanja odmah nakon predsjedničkih, najavio unutarstranačke izbore.

Međutim, Plenković je kalkulirao, a mozganje ga je dovelo do toga da izbore u stranci ipak raspiše u skladu sa Statutom, ali i usred predsjedanja Hrvatske EU, što mu, smatra se daje dodatnu čvrstinu i vjetar u leđa. Oni koji dobro poznaju zbivanja u HDZ-u stava su da bitka ni izbliza nije gotova, već upravo suprotno, da ista tek starta i da će poprimati ozbiljne obrise. Potpora koja Plenkoviću stiže nije zanemariva, ali šef stranke više se ne bira glasovima izaslanika na Općem saboru, već svaki član koji redovito plaća članarinu, ima pravo birati predsjednika, i stranalčko rukovodstvo, članova HDZ-a ima osjetno više od ovih 20-tak koji javno istupaju dajući šefu potporu, jer bi im se možda mogl0 isplatiti. Plenković u utrku ulazi kao favorit, ali u istoj poziciji do nedavno je bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, no pred njim je u konačnici ipak trnovit put do pobjede.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI