JE LI SE TRAGEDIJA U NOVSKOJ MOGLA SPRIJEČITI? O situaciji progovorile psihologinja i sutkinja Visokog kaznenog suda

Foto: Screenshot/HRT

Sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež  Lana Peto Kujundžić te psihologinja dr. sc. Maja Mamula iz Ženske sobe komentirale su za HRT ubojstvo i samoubojstvo koje se dogodilo u Novskoj u srijedu ujutro.

“Probacija, Centar za socijalnu skrb, određene podatke koje su mogli dobiti i bez obzira na predmet koji su sami dobili”, kazala je Peto Kujundžić.

“Kada govorimo o nekakvim čimbenicima rizika, sigurno da takva jedna osoba, koja je prije imala u nekakvim svojim prošlim vremenima nekakav nasilni čin, mora ići u nekakvo razmišljanje da je to jedan čimbenik koji nam govori da postoji određena opasnost”, dodala je.

Dr. sc. Maja Mamula kaže kako apsolutno vjeruje da se svaki femicid treba prije svega nastojati svim silama zajednički izbjeći – ne samo kao odgovornost policije, DORH-a, suca istrage, nego kao zajednička odgovornost.

“Mi smo zemlja koja iz godine u godinu ima sve veći broj femicida, dakle, ubojstava žena zato što su žene”, navela je.Govoreći o nefunkcioniranju sustava, Peto Kujundžić rekla je da je povezanost između policije, državnog odvjetnika i sudstva nešto što godinama trebamo razvijati kako bi sustav bio protočan. Navela je primjer Nizozemske i Velike Britanije, gdje je jednim klikom moguće dobiti sve podatke o određenoj osobi kako bi se dobila dobra procjena o kakvoj se osobi radi. Ocijenila je da je naš informatički sustav zastario te da smo još uvijek u “nekakvom Marija Terezija razdoblju”, a istaknula je i problem s obrazovanjem.

Peto Kujundžić istaknula je da nemamo specijaliste koji rade s nasilnicima u obitelji – ni u policiji, niti na državnim odvjetništvima, a ni na sudovima, iako smo to bili dužno učiniti kao država kad smo potpisivali Istanbulsku konvenciju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI