JE LI TO MOGUĆE? Evo koliko iznosi prosječna plaća u Zagrebu te kolika je razlika između najviše i najniže prosječne plaće

ilustracija

Dok se s jedne strane borimo s inflacijom koja itekako utječe na standard građana, čini se da ipak nije svima jednako. Prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba vidljivo je kako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ne bi to bilo ništa čudno kada se ne bi uspoređivalo s plaćama u ostalim dijelovima Hrvatske. Tako je u odnosu na prosječnu mjesečnu plaću za svibanj na razini Hrvatske, koja je iznosila 7.690 kuna, prosječna zagrebačka neto plaća isplaćena za isti mjesec bila viša za 1.173 kune.

Prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, najviša prosječna mjesečna neto plaća u pravnim osobama za svibanj isplaćena je u djelatnosti vađenje sirove nafte i prirodnog plina, i to u iznosu od 15.851 kunu.

No, na drugoj strani, najniža plaća isplaćena je u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 4.883 kune. Razlika između najviše i najniže plaće iznosi čak 10.968 kuna!

Inače, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj 2022. iznosila je 12.373 kune, što je porast za 8,2 posto u odnosu na svibanj 2021. godine.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI