JE LI U POLJSKOJ UKOPANA VAMPIRICA? Arheolozi pronašli neobičan grob 17.stoljeća

Foto. Pixabay/Ilustracija

Na poljskom groblju iz 17. stoljeća pronađen je kostur žene za koju su njezini suvremenici vjerovali da je vampir. Znanstvenici su to zaključili iz specifičnog ukopa prilikom kojeg je iznad njenog vrata postavljen srp, koji ju je trebao spriječiti u tome da ustane iz mrtvih, objavio je Business Insider.

Iskop je vodio profesor Dariusz Poliński sa Sveučilišta Nikola Kopernik. On je rekao da je kostur žene pronađen sa svilenom kapom na glavi i istaknutim prednjim zubom.

“Srp nije bio položen pored nje već postavljen na takav način da bi, u slučaju da je pokojnica pokušala ustati, prerezao njen vrat, ili ga barem ozlijedio” objasnio je Poliński.

U 11. stoljeću počeo se širiti istočnom Europom u 11. stoljeću, a potom su započeli razni rituali koji su trebali spriječiti mrtve da se pretvore u krvožedna čudovišta, prenosi Business Insider.

“Neke od metoda uključivale su odrubljivanje glave, okretanje preminule osobe na prsa kako bi kopala dublje u zemlju a ne prema površini, spaljivanje tijela ili pak mlaćenje tijela kamenjem,” nabrojao je Poliński.



Do 17. stoljeća ovi su se rituali ustalili u Poljskoj kao metode sprečavanja epidemije vampira. Potencijalne vampire često se pokapalo i s metalnom šipkom zabijenom u tijelo, ali su ostaci u Poljskoj pronađeni sa srpom preko vrata i palcem lijeve noge lokotom zaključanim za lijes, prenosi Business Insider.

Poliński smatra kako je taj lokot simbolizirao “zatvaranje jednog stadija i nemogućnost povratka”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI