JEDAN JE DETALJ POSEBNO INTRIGANTAN! Proučite tijek događaja: Što je zapravo napravila Tena Mišetić?

Foto: Cropix

Nervoza se mogla rezati nožem, Andrej Plenković i Martina Dalić stali su pred novinare, i otkrili da ona odlazi s pozicije ministrice gospodarstva. Ovako je otprilike izgledao epilog afere Borg, tijekom koje se u javnom prostoru analizirala družina koja je sudjelovala u izradi famoznog lex Agrokora, a nakon čega se otkrilo da su konzultanti tijekom tog procesa zaradili milijunska honorare.

”Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje Vlada ili HDZ trpimo štetu ili odgovornost zbog toga”, zagrmio je tada premijer. I priča je više, manje na tome stala. Situacija nalik toj, u vladajućoj je stranci, ali i kod samog premijera vidljiva posljednjih nekoliko dana, s tim da su se nemila događanja na njegova pleća urušila mjesec dana prije izbora. Pritisnut je Plenkovićev HDZ velikom korupcijskom aferom, u kojoj se istraga bavi njegovom kolegicom Josipom Rimac, ali i nizom visokopozicioniranih dužnosnika njegove vlade.

Da je premijer nervozan potvrđuje i njegove posljednje izjave, uz ostalo i ona u kojoj je odgovorne u istrazi oko Rimac prozvao zbog curenja informacija. ”Ja mislim da je to katastrofa”, komentirao je Plenković prozivajući čelne ljude policije i Dorha, desetak dana nakon što je baš on postavio glavnu državnu odvjetnicu, ali i u vrijeme dok policijom rukovodi njegov ministar Božinović. Akcija je po šefu Vlade kompromitirana, no, za to nitko neće odgovarati niti se igdje spominje odgovornost njegova ministra, spominje se zato u sklopu istrage njegova suradnica Tena Mišetić.

Nije međutim Mišetić za Plenkovića tek neka sporadična suradnica, ona je zamjenica predstojnika njegova ureda, a uz to vodi i Službu za javne politike i potporu predsjedniku vlade te s te funkcije sudjeluje u upućivanju propisa u javno savjetovanje. Drugim riječima, pod njenom palicom u proceduru javnog savjetovanja puštena je Uredba o zakupu šumskog zemljišta. Ista je ovo Uredba koja se spominje u slučaju Josipe Rimac koja je imala namjeru progurati izmjene koje bi koristile njenim suradnicima, a sve uz asistenciju dekana Agronomskog fakulteta.

”Ružica je kontaktirala Tenu da se Uredba u javno savjetovanje pusti sa svim nedostacima”, čuje se u snimci razgovora između Rimac i poduzetnika Ante Slabića. Uredba je doista uskoro puštena u javno savjetovanje, a nedogu potom raspušten je Sabor, krenula je kampanja, a potom i hapšenja Josipe Rimac i to nedugo nakon što je u svojem autu otkrila bubu. Nije poznato je li Mišetić znala za ove peripetije kolegice Rimac, ali je zato poznato da je uredbu pustila u javno savjetovanje svega nekoliko dana prije nego je Plenkovićeva vlada postala tehnička.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI