JEDAN KRAK VODI DO MILANOVIĆA! Uhićeni Bandićevac godinama je povezivan s predsjednikom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sve je više onih koji se svrstavaju na popis zagrebačkih uhićenika u velikoj akciji policije i Uskoka, koja se posljednjih dana ozbiljno aktualizirala češljajući sve one koji su surađivali s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Na tom popisu ukazalo se ime zagrebačkog poduzetnika Igora Maksimilijanovića koji je, prema tvrdnjama Uskoka i policije, u periodu od 2013. pa sve do 2019. godine u ime svoje tvrtke propustio prijaviti i platiti PDV, a osim toga prema Uskoku umanjivao je obvezu plaćanja PDV-a svoje tvrtke Dobra reklama.

Kralj koševa za otpad

Maksimilijanović je osumnjičen i stoga što je Gradu Zagrebu darovao 1012 koševa za otpad bez evidencije u poslovnim knjigama čime je sebi pribavio dobit oštetivši proračun za preko pola milijuna kuna.

Maksimilijanovićevo ime zanimljivo je i utoliko što se radi o poduzetniku bliskom predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je usput budi rečeno posljednjih godina bio u ozbiljnim konfliktima s pokojnim gradonačelnikom. Maksimilović je s Milanovićevim pokojnim bratom Krešom stavio svoj stan, zajedno sa stanom roditelja predsjednika Milanovića pod hipoteku za kredit frankfurtske podružnice famozne Nove ljubljanske banke za 3,25 milijuna eura koje banci nikada nisu vraćene već su završile u stečaju na trgovačkom sudu.

O spornim koševima koje Uskok problematizira tek sada, naš je portal pisao davne 2013. godine. Tada smo izvještavali kako je uz Maksimilijanovića suvlasnik Dobre reklame Gojko Šečković, brat Milana Šečkovića nekadašnjeg vlasnika licence za Miss Hrvatske. Sjedište tvrtke nalazi se inače na Maksimilijanovićevoj adresi u ulici Gramače, a tvrtka je osnovana u siječnju 2010. godine.



 

Godinu dana kasnije poslovali su s gubitkom, no prilika im se ipak stvorila kroz poslove kako s Gradom Zagrebom, tako i sa Krešom Milanovićem.

”Suvlasnici su zagrebačke tvrtke Modestus koja je dobila višemilijunski privilegirani kredit LHB-a, frankfurtske podružnice Nove ljubljanske banke, i to za projekt gradnje vile u Dubrovniku. Za isti kredit su jamci, uz Maksimilijanovića, i roditelji hrvatskog premijera”, pisali smo još prije par godina, a spominjali smo i Ugovor o darovanju s tvrtkom Dobra reklama i Bandićem.

“Zanimljivo da se Dobra reklama tim poslom nikad nije bavila, a prihodi joj otkad je osnovana 2010. godine iznose nula kuna, dok su rashodi na 40 tisuća kuna. Posao vrijedan 997.500,00 kuna tek je prva faza jer Dobra reklama ima namjeru, doznajemo u Gradskoj upravi, postaviti do ožujka 2014. još 1.400 koševa po cijelom Zagrebu. Bude li njihova cijena kao sada, 1.425 kuna po komadu, dolazimo iznosa od 2,99 milijuna kuna”, sve je što su dosad otkrili mediji o tom poslu.

Veza s Milanovićem

No, najintrigantniji je dosad, posve nepoznat, podatak da je sjedište Dobre reklame zapravo u stanu koji je obuhvaćen zajedničkom hipotekom za LHB-ov kredit Modestusu. Naime, iz teretovnice e-izvatka Maksimilijanovićeva stana s garažom u Gramači 5M razvidna su dva kredita: prvi u vrijednosti preko 303. 900 švicarskih franaka od 27. travnja 2006. ovjeren kod javne bilježnice Ilinke Lisonek u korist Hypo Alpe-Adria-Bank. Tu je i druga hipoteka na Maksimilijanovićevim etažama br. 1 i 11, teška 965.000 eura, opet u korist Hypo banke. U povijesnom e-izvatku za stan u kojem je sjedište Dobre reklame vidimo i hipoteku koja je stavljena zbog famoznog LHB-ova kredita Modestusu u iznosu od 3,25 milijuna eura iz listopada 2007.

No, tamo su upisana i brisovna očitovanja: “Na temelju rješenje Općinskog suda u Dubrovniku posl.br. Z-7794/07 od 05. studeni 2007. briše se zabilježba da je kao glavni uložak određen zkul. 3004 k.o. Gruž a kao sporedni ulošci zkul. 2974 i 2769 k.o. Gruž”.

Također, vidljivo je i sljedeće: “Na temelju Brisovnog očitovanja od 23. srpnja 2009. i ovjerenog prijepisa Punomoći od 15. lipnja 2009. godine sa njemačkog jezika uknjižuje se brisanje založnog prava uknjiženog u iznosu od 3.250.000 eura rješenjem suda posl. br. Z-69213/07 u korist LHB Internatinale Handelsbank.

Svakako je dodatno zanimljiv podatak da je sporedna hipoteka stavljena na Maksimilijanovićev stan u Šestinama zbog LHB-ova kredita, prema podacima iz e-izvatka za Modestusovo zemljište na dubrovačkom Gružu, i dalje evidentirana u dubrovačkim zemljišnim knjigama.

 

Naime, tamo se, kao sporedna hipoteka vodi z.k. uložak Šestine 6662 , odnosno etaže (poduložak) 1 i 11 na adresi Gramače 5/m. To su u naravi opisani Maksimilijanovićev trosobni stan s garažom u kojoj je sjedište Bandićevog “smetlarskog” favorita – tvrtke Dobra reklama”, analizirali smo tada. Upućeni su pak svjedočili kako se Maksimilijanović i Milanovićev brat poznaju iz školskih dana.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI