JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH ZLOČINA U NOVIJOJ POVIJESTI BiH: Tko je ubio mladića iz Banjaluke čija je smrt pokrenula lavinu reakcija i potresla regiju?

Prije tri godine je nestao David Dragičević. Pronađen je šest dana kasnije. Mladić iz Banjaluke čija je smrt odjeknula prvo u Republici Srpskoj, potom u ostatku BiH, regiji i šire…

David Dragičević je nestao na današnji dan, pod još uvijek neraziješnjenim okolnostima. Njegov otac Davor tvrdio je da je David ubijen i za to izravno i neizravno optuživao vlasti Republike Srpske, među ostalim i Milorada Dodika čija stranka suvereno vlada u tom entitetu.

Prosvjedi su počeli ubrzo. Građani Banjaluke, ali i ostatka BiH su se skupljali u centru tog grada, a policija ih je legitimirala pa i rastjerivala.

Međutim, skup je u jednom trenutku postao masovan, a tužni otac simbol prosvjednika koji su tražili pravdu za stradalog mladića optužujući policiju za brutalnost od koje je David stradao.

Darko Ćulum je bio na čelu policije u vrijeme kada su se dogodili ovi nesretni događaji, a osim njega prozivani su i entitetski ministri te sam Milorad Dodik.



Tijekom jednog od prosvjeda Dodik je doslovno kleknuo pred Dragičevića starijeg. Ni on ni ostali prosvjednici nisu marili. Tražili su pravdu i nastavljali optuživati vladajuće.

Pokret je ubrzo dobio izrazitu političku konotaciju kada se pred izbore 2018. u BiH na prosvjedima redovito pojavljivala cijela svita oporbenih političara, a najistaknutiji su bili tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjednik jedne oporbene stranke Borislav Borenović.

Međutim, to je legitimno i tu nema ničeg problematičnog. Svaki prosvjed koji se dogodio u svijetu, u bilo kojem trenutku, za sobom nosi političke konotacije. Možemo kazati i kako nema prosvjeda koji nije politički. Ovako ili onako.

Osim prosvjeda, grupa Pravda za Davida je djelovala i online. Preko 400 tisuća članova je spomenuta grupa ubrzo skupila.

Razgovarali smo s banjalučkim novinarom Željkom Raljićem koji je detaljno pratio ovaj slučaj. Ističe kako se gotovo ništa nije promijenilo.

“Nažalost, nije se promijenilo gotovo ništa. U slučaju ubojstva Davida Dragičevića svoju nesposobnost pokazale su pravosudne institucije RS-a i BiH, a naročito policija RS, kao produžena ruka pravosuđa. Policija posebno, jer mnogi smatraju da su pojedini njeni pripadnici izravno umiješani u ubojstvo, kao i u zataškavanje ubojstva i ometanje istrage. Na ispitu je pala i tzv. međunarodna zajednica koja je zažmirila na jedno oko i prešutno prihvatila takvo ponašanje entitetskih i državnih institucija. Nada da će ubojice biti otkrivene i privedene pravdi, postoji. Ali, dok je ovaķvo pravosuđe u BiH, male su šanse da do toga dođe u skorije vrijeme. Slučajevi Dragičević i Memić, uz borbu protiv organiziranog kriminala pod okriljem političkih moćnika, prvi su ispiti koje Tužiteljstvo BiH treba položiti i pokazati svoju spremnost i sposobnost za profesionalno djelovanje”, kaže Raljić za Dnevno.hr.

Po njegovim riječima, pojava Pravde za Davida je pokazala mnoge manjkavosti vladajućeg sustava u tom entitetu.

“Pojava Pravde za Davida na društvenoj sceni RS i BiH pokazala je spremnost građana da stanu u zaštitu ugroženih, ali i da iskažu nezadovoljstvo ukupnim stanjem u društvu. Vlast u RS je povukla više pogrešnih poteza i postala sudionik u zataškavanju Davidovog ubojstva, što je na kraju prouzrokovalo poraz na lokalnim izborima u Banjaluci. Te refleksije osjetit će se i na izborima 2022.”, ističe Raljić.

Upitan očekuje li da se na kraju dogodi pozitivan ishod za sve prosvjednike, Raljić dodaje kako je sigurno da će do promjene u radu policije doći – bez obzira na sudski epilog.

“Čak i ako ne bude bilo sudakog epiloga u slučaju Dragičević, odnosno presude ubojicama ili nalogodavcima, neminovno će doći do promjena u radu policije i ophođenju vlasti prema građanima. David je postao simbol borbe protiv nakaradne vlasti, osionih pojedinaca u uniformama i sivim odijelima, i zaslužuje da pravda pobijedi”, zaključio je.

David je nestao u noći sa 17. na 18. ožujak 2018. godine, a tijelo je pronađeno šest dana poslije na na ušću rijeke Crkvene u Vrbas.

Od samog početka njegovi roditelji tvrde da je ubijen, ali da je sve zataškano od strane policije i vlasti u Republici Srspkoj.

Kao službeni uzrok smrti najprije se navodilo utapanje, da bi potkraj lipnja iste godine, nakon pristiska obitelji i javnosti, te više prosvjednih skupova, bila obavljena nova obdukcija.

Nakon toga tužitelj je naredio ponovno provođenje istrage zbog sumnji na ubojstvo.

Otac Davida Dragičevića je često u medijima govorio kako na USB sticku ima dokaze o smrti svog sina, međutim, iste nikad nije predstavio javnosti. U međuvremenu je Pravda za Davida registrirana kao politička stranka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI