JEDNA OD NAJLJUĆIH BORBI IZMEĐU ŠKORE I KOLINDE: Koga će podržati ovi ljudi?

Cropix

Posljednjih se nekoliko tjedana, potpuno logično, uvelike raspravlja o predsjedničkim izborima, a najveći dio priče sveo se na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru.

Legitimna je to rasprava budući da ovaj dvojac ‘puca’ na isti krug birača te će se oko toga zapravo i voditi najveća borba, barem kada je riječ o prvom krugu prosinačkih izbora. U toj neizvjsnoj borbi, vrlo je značajna potpora branitelja i generala, koji se zasad nisu do kraja očitovali, ali je podjela u tom dijelu biračkog bazena evidentna. Podjele međutim, nisu prisutne samo među braniteljskom populacijom, kada je o izborima riječ. Vrlo je bitno koga će podržati crkveni poglavari, a upravo od njih stižu priče o podjeli. Predsjednica je u posljednje vrijeme sve češće na susretima s crkvenim poglavarima pa je tako primjerice, proteklog tjedna bila na misi u Trilju, a zatim u Jelenju. Nije nikakva tajna da je na prošlim izborima mnoštvo crkvenih poglavara stalo uz predsjednicu, podržali su je tada i branitelji, a ona je bila omiljena gošća njihova čuvenog šatora u Savskoj.

No na predstojećim izborima situacija će biti nešto drugačija. Iza predsjednice stoji HDZ., ali onaj Plenkovićev koji se konzervativcima, ali i crkvenim poglavarima zamjerio nizom poteza, između ostaloga ne treba zaboraviti ratifikaciju Istanbulske konvencije zbog koje je pred HDZ-ovim prozorima defilirala vojska naroda, mahom vjernika.

S druge strane, Škoro u ovu borbu ulazi s pozornice, kao čovjek koji je opjevao vjeru, ljubav prema domovini, on je čovjek koji se ne libi progovarati o tim temama, iako su njegovom timu itekako svjesni da to nije dovoljno za pobjedu na izborima. Svjesno su na svoju stranu pridobili dio svećenstva, a time i dio konzervativnih birača te vjernika, ljudi koji su prije pet godina euforično progovarali o predsjednici.

U njegovu timu može se čuti kako nemaju namjeru stavljati naglasak isključivo na potporu svećenika i biskupa, njima je bitna potpora naroda, odnosno vjernika te će na tome i inzistirati. U HDZ-u pak, drže da zahvaljujući Stierovu angažmanu, mogu doprijeti do crkvenih poglavara, a uz njihovu pomoć  i do vjernika. Osim toga valja napomenuti da je Stier, za razliku od šefa stranke Plenkovića, bio taj koji se usprotivio ratifikaciji Konvencije.



Bilo kako bilo, podjela je vidljiva, a kome će na kraju prijeći više podijeljenih, ostaje za vidjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI