‘JEDNAKIJI’ MEĐU JEDNAKIMA: Nekim radnicima su podignute plaće, a neki moraju preživjeti pomoću ‘mađioničarskih trikova’

ilustracija

Cijene su iz dana u dan sve više, a plaće gotovo da i ne prate inflaciju. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ističu da su neki i više puta od početka inflatorne krize podignuli plaće radnicima, ali mnogima to nije nemoguće, objavio je RTL.

Predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić je rekla kako bi “plaće trebale pratiti stopu inflacije”.

“Mi danas imamo da prodavači rade za 4300 u netu što je izuzetno malo i oni su umjetnici preživljavanja”, istaknula je Štulić.

S druge pak strane, DM je godinama bio jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Prvi put je bruto plaće podignuo u siječnju za oko 3,5 posto, drugi put za 4,5 posto u lipnju. I u  Mlinaru su plaće korigirali ove godine u dva navrata, a povećali su i naknade za prijevoz zbog porasta cijene goriva. Inini djelatnici uz plaće dobit će tzv. inflatorni dodatak i to sada te još jednom do kraja godine.

“Vrlo rijetko poslodavac samoinicijativno povećava plaće. Poslodavce treba shvatiti. Ako cijene luduju na razini 2,3, 4, 5 puta plina i struje oni se teško mogu odlučiti na dodatni trošak kroz povećanje plaće”, istaknuo je Radimir Čačić, bivši župan Varaždinske županije.U HUP-u naglašavaju kako su neki poslodavci više puta od početka inflatorne krize podignuli plaće radnicima. No, kako ističu, mnogima je to nemoguće, jer je porast cijena svih inputa pojeo prihode. Od Vlade traže dodatno porezno rasterećenje kako bi imali prostor za rast plaća.

U ENNA grupaciji i PPD-u kojima je na čelu Pavo Vujnovac tvrde da je kumulativno povećanje plaća zbog inflacije u ovoj godini čak 20 posto. Novo povećanje osjetit će na plaćama za kolovoz. U Atlantik grupi tvrde da su već prošle godine digli plaće dijelu zaposlenika.

Poslovodstvo Plive početkom svake godine prilikom godišnjih korekcija plaća uzima u obzir promjene troškova života.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI