JEDNIMA ŠAMPANJAC, DRUGIMA ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE: Burze rastu, a radnička klasa pati

Dobri poslovni rezultati kompanija objavljeni prošlog tjedna ohrabrili su ulagače na svjetskim burzama, pa ne čudi da su cijene dionica na svjetskim burzama prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine.

Tako je Dow Jones ojačao 1,1 posto, na 35.061 bod, dok je S&P 500 porastao 1,9 posto, na 4.411 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 14.836 bodova.

Najveći rast bilježi upravo Nasdaq zahvaljujući snažnom rastu cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon, Apple, Facebook i Alphabet uoči objave njihovih kvartalnih poslovnih izvješća idućega tjedna. Ulagači se nadaju da će rezultati tih kompanija biti bolji od očekivanja, kao i većine kompanija koje su dosad objavile financijska izvješća.

Naime, dosad je poslovna izvješća objavilo 120 kompanija, pri čemu ih je čak 88 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle oko 78 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.



Na početku tjedna kada su ulagači bili u strahu zbog sve većeg broja zaraženih indeksi su zabilježili pad, da bi se oporavili do kraja tjedna zbog više nego dobrih financijskih izvješća.

Da sve nije ipak tako ružičasto, pokazuju podaci da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prije tjedan dana neočekivano porastao na 419 tisuća, najvišu razinu u posljednja dva mjeseca.

Pokazatelji s tržišta rada pažljivo se prate jer bi mogli naznačiti kada bi američka središnja banka mogla početi raspravljati o ukidanju poticaja, s obzirom na to da čelnici Feda poručuju da će poticati gospodarstvo sve dok se tržište rada dovoljno ne oporavi.

“Podaci o nezaposlenima nisu imali značajan utjecaj na tržišta ili gospodarske izglede. Međutim, sve ovisi o tome dokle će Fed tolerirati niske kamatne stope. Čini se da je u fokusu Feda više puna zaposlenost nego stabilnost cijena”, rekao je David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

S obzirom na to, ističe, sjednica čelnika Feda idućega tjedna mogla bi značajno utjecati na tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 7.027 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, na 15.669 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 6.568 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, na 27.548 bodova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI