JEDNO ATRAKTIVNO IME STIŽE NA ČELO HRT-a! Plenković je prelomio: Tip kojeg su svi zaboravili zamijeniti će Bačića kao šef javne televizije?

Igor Kralj/PIXSELL

U vrijeme kada su iz Europe stizale packe na račun javne televizije pri čemu seprozivala uređivačka neovisnost i zlouporaba zakona s ciljem ušutkavanja novinara, a o čemu je progovarao glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutierrez u samom centru Zagreba premijer Andrej Plenković imao je namjeru riješiti se glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, tvrde to naši dobro upućeni sugovornici s Prisavlja, naglašavajući kako je predsjednik Vlade baš u Bačiću vidio osobu koja ga je posvađala s novinarima, a ujedno i izblamirala pred Europom.

 

 

”Plenkoviću nije bilo svjedeno, nije želio da Europa njega i njegovu Vladu percipira kao cenzore, jer su i na razini Europske unije premijera počeli pritiskati zbog utjecaja na medije i novinare, problematizirale su se medijske slobode u Hrvatskoj i spominjali europski, demokratski standardi u našoj zemlji”, ističu naši sugovornici te podsjećaju na skup u Novinarskom domu na kojem je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko za stanje na javnoj televiziji odgovornim proglasio upravo Plenkovića.

”Taj je skup na kojem je Zovko govorio pratilo sedam veleposlanstava, a nitko s HRT-a nije se pojavio, ondje nije bila ni pozvana ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pa ni bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pa je zapravo ispalo da se Plenkovića proglasilo gušiteljem slobode medija bez da je itko skočio u njegovu obranu, on je još od tada ljut na Bačića, mjesecima je najavljivao njegovu smjenu o kojoj je intenzivno promišljao, ali se za Bačića zalagao netko iz tog premijerovog miljea”, tvrde naši sugovornici priznajući kako oni sumnjaju na Gordana Jandrokovića ili pak ministricu Obuljen.



No, po Prisavlju se već sada progovara i o novim Bačićevim nasljednicima pa se u tom kontekstu spominju tri zvučna imena. Plenković je najbliži tome da u ravnateljsku fotelju pošalje zaboravljenog bivšeg novinara Vladimira Drobnjaka koji je jedno vrijeme bio savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za vanjsku politiku budući da je uz ostalo riječ o poznatom diplomatu.

Ne treba naglašavati da je njegov angažman u vanjskoj politici ujedno i Drobnjakova poveznica s predsjednikom Vlade. Uz njega, kao zamjena za Bačića spominje se Ivan Lovreček koji je jedno vrijeme obnašao dužnost zamjenika predsjednika uprave RTL-a, bio je i glavni urednik te komercijalne televizije, ali nije nemoguće da na Prisavlje dovedu vanjskog igrača koji bi s komercijalnim iskustvom ondje uveo reda.

Moguće je uz ostalo da na poziciju ravnatelja stigne i Blago Markota, bivši v.d. glavnog ravnatelja HRT-a koji je i u doba Bačićeve kandidature pokušavao postati glavni ravnatelj HRT-a no pao je zbog nedostatka jakog političkog zaleđa pa je njegova pozicija i sada upitna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI