JEDNO MINISTARSTVO NE PUŠTAJU! Što će Plenković ponuditi Škori?

Foto: Cropix

Iz predizbornih anketa koje projiciraju rezultate parlamentarnih izbora jasno je da će u Sabor ući niz manjih stranaka. U tu skupinu sasvim sigurno spada koalicija Možemo koja solidno stoji u Zagrebu. Na jugu se pak Željko Kerum nada osvajanju dvaju mandata, dok HNS Predraga Štromara računa na dva mandata na sjeveru i istoku Hrvatske. Reformisti Radimira Čačića oslanjaju se na varaždinskog župana na čijoj popularnosti temelje svoja nadanja za jednim mandatom. I u političkom centru nadaju se pokojem mandatu kroz koaliciju Pemetno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom. Sva ta nadanja, pa i projekcije pokazatelj su tijesne borbe koja je pred nama.

Većina analiza Restart koaliciju i Domovinski pokret razmatra kao homogene političke blokove, što bi se nakon izbora moglo pokazati prilično varljivim, ali ujedno i otvoriti vrata HDZ-u za sastavljanje vlade, sve i da ne budu relativni pobjednici izbora.

Dovoljno je da stranka Andreja Plenkovića s dijasporom osvoji 58 mandata pa da joj se osmijehne prilika za formiranje Vlade. Sve i da osvoji 65 mandata SDP-ova koalicija teško može sastaviti novu vladu, jer joj je potencijal za širenje koalicije osjetno manji.

HDZ ima mogućnost da pojedine članove Domovinskog pokreta, pa u konačnici i Restart koalicije petvori u nove žetončiće te na taj način dođe do potencijalnih 20 zastupnika, za razliku od njih, Restartov je prostor po tome pitanju daleko uži jer i sada na izbore idu s preširokom koalicijom. Plenković je jasan, on se neće dati ucjenjivati, niti će pristajati na nerealne uvjete pa shodno tome u HDZ-u odbacuju mogućnost da im Škoro nametne premijera i odredi pravilo prema kojem će Plenković morati odreći premijerske pozicije.

Kako ističu u HDZ-u pregovore mogu voditi o ministarstvima, no, Plenković je rezerviran prema tome da Hasanbegoviću prepusti Ministarstvo kulture jer je s njime odavno na ratnoj nozi, a uz to HDZ će se teško odreći Ministarstva unutarnjih poslova na čijem je čelu do sada bio Plenkovićev čovjek Davor Božinović. Spremni su,tvrde, na kompromise i razgovore, a ako oni ne upale ili će se poslužiti metodom žetončića, ili ići na nove izbore.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI