JELIĆ MILANOVIĆU POSLAO ŽESTOKU PORUKU OKO OLUJE U KNINU! Prisjetio se i napada na sebe: ‘Ne želim znati tko mi je stavio nož pod grlo i pištolj na čelo!’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Današnji gost Aleksandra Stankovića u “Nedjeljom u 2” bio je novi župan Šibensko-kninski Marko Jelić. Nezavisni Jelić je bio jedno od najvećih iznenađenja lokalnih izbora na kojima je svrgnuo ‘vječnog župana’ Gorana Pauka. Prije četiri godine Jelić je također napravio iznenađenje, tada je s vlasti svrgnuo ‘kninsku kraljicu’ Josipu Rimac.

Njegov mandat birači su očito ocijenili kao uspješan pa je na ovima otišao stepenicu više. Za početak, osvrnuo se na svoje djetinjstvo u Gradu. “Gledajući Knin u tom razdoblju djetinjstva, imao sam lijepo djetinjstvo. Moja obitelj smo živjeli jako lijepo, imali smo kuću malo izvan grada…”

No, već kao mladić doživio je da mu netko stavlja nož pod grlo, pištolj na čelo: “Dogodilo se to značajno prije početka rata, ’87. godine. Ne znam što bi rekao. Bilo je to ‘kuhanje’ događanja koje se pripremalo u raznim kuhinjama, mlade ljude se uvjeravalo da su oni s druge strane neprijatelji. Moj djed koji je bio milicajac, Srbin porijeklom, koji me je naučio da volim Hrvatsku, otišao je nakon toga do direktora škole koji je bio Hrvat. Mora se reagirati, ali kad nešto krene krivo, ne možete to zaustaviti”, ispričao je. Dodao je kasnije da ga uopće ne zanima tko su bili mladići koji su mu prijetili nožem i pištoljem. “U Kninu su svi imali oružje 1991. godine. Ne želim se toga sjećati.”


Stanković je njegove prilike usporedio s novim pulskim gradonačelnikom, on je bio u sjemeništu, Jelić u katoličkoj školi, a potom se učlanili u HDZ. Zoričić je rekao da je to bilo ‘normalno’.

“Gospodin Zoričić je porijeklom iz naše županije, Pakova Sela, tamo je učvršćena usmjerenost prema vjeri. Ja sam se učlanio u HDZ, otac je bio osnivač, i tamo su svi išli. Imali ste dvije stranke, i SDS tada, i nešto malo naznaka SDP-a. HDZ je bio pokret koji je prihvatila većina stanovnika ove zemlje, oni koji osjećaju da im je ovo domovina, da je to put za oslobođenje Hrvatske. I bilo je tako, ali vidite i sami tko se tu sve uključio zbog vlastitih interesa”, rekao je o svom putu s HDZ-om.Jelić je po struci molekularni biolog, a znanstvenu karijeru imao je u Njemačkoj. No, vratio se na poziv ministra Primorca.

“Želim zahvaliti njemačkoj državi koja mi je to omogućila, vratio sam se zbog djece Što vam znači novac ako niste sretni. Ja sam dobivao i druge ponude, tamo bi vjerojatno bio profesor sa svojom grupom, ali ne bih bio sretan, niti je slava niti novac garancija da će vaša duša biti zadovoljna. Usko sam vezan za obitelj, majku, sestre, brinemo se jedni o drugima.. Trebate žviejti tamo gdje vam je ugodno, gdje se osjećate dobro.”

Stanković je prokomentirao da je za jednog političara je prilično nekonfliktna osoba.

“Moj pokojni otac iznimno je diplomatičan, mama je toliko pravdoljubljiva, ona odmah reagira. Nekako sam uspio sklopom tih gena i svojim obrazovanjem da se ponašam umjereno”, prokomentirao je.

HDZ-ovci pak tvrde da je i on, kao i njegovi suradnici, od krvi i mesa, a u kampanji su išli na ‘poštenje’.

“Svatko govori o sebi. Mi smo pokazali, tamo gdje smo nezavisni, kako se odnosimo prema javnom novcu. Pa zašto je Općina Primošten od Stipe Petrine najrazvijenija županija?”

Upravo mu je koalicija s Petrinom kušnja, smatra Stanković, koji smatra da su posve drugačiji tip političara.

“Po temperamentu je, imamo mi svojih skokova i padova, ali u svakom slučaju on je pošten. Komunikacija nije moja, jučer smo ga izabrali za predsjednika skupštine, no ta komukinacija možda je rezultat njegovih frustracija. Zamislite da imate 700 prijava kaznenih i ni jednu potvrđenu. Ja sam imao 10-ak prijava jer sustav dozvoljava da se netko anonimno preko državnog aparatom razračunava s neistomišljenicima.”

Dotaknuo se i suživota Hrvata i Srba u Kninu koji je uvijek vječna tema.

“Jednostavno, u Kninu sve funkcionira, mi se međusobno dobro razumijemo. Mi nismo u suživotu mi živimo zajedno. Ja ne vidim razloga zašto bi o tome pričali. U kampanji to nije bila tema, znači da smo uspjeli. Tko je Hrvat, Albanac, imamo i Kineza. Kulturni identitet oni trebaju gajiti, a mi poštovati. Zašto bi radili sukob oko nečega? Je li netko manje čovjek zato što pripada nekoj etničkoj ili vjerskoj zajednici?”, upitao je.

Prokomentirali su i Milanovićev prijedlog da se proslava Oluje ne obilježava samo u Kninu. Stanković je još dao opasku da je grad prazan cijele godine.

“Grad nije prazan, mi živimo normalan život. To je nama normalna dinamika, za obilježavanje proslave imao 15 dana intenzivnije stvari, dolazi nam značajan broj ljudi. Predsjednik ima svoj stav, ne bih htio imati predsjednika koji nema stav. Hoće li Glina, Vukovar, Zagreb, Vojnić, Rijeka odrađivati slavlje na svom lokalitetu, trebali bi, ali centralno mjesto mora biti Knin. U 9 i 43 kad se podiže zastava, mislim da je to toliko važno i simbolično da nemamo zašto o tome raspravljati”, poručio je Jelić znakovito Milanoviću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI