JEZIVO OTKRIĆE: U Kanadi ispod škole pronađeni ostaci 215 djece, neka su imala samo tri godine. Otkrivena stravična pozadina priče

Screenshot/YouTube

Zastrašujući pronalazak otkrio je mrlju iz prošlosti Kanade.

Ostaci 25 djece, od kojih su neka bila stara svega tri godine, pronađeni su zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu.

“Toliko je bolno konačno dobiti potvrdu za sve što smo pretpostavljali da se tamo događalo”, rekao je za CNN Harvey McLeod koji je tijekom kasnih šezdesetih dvije godine pohađao navedenu školu.

“Priča je toliko nerealna, no jučer je za našu zajednicu postala stvarnost. Desetljećima sam se pitao se dogodilo s nekim od mojih prijatelja i školskih kolega. Nekada se jednostavno ne bi vratili, bili smo sretni zbog njih jer smo mislili da su pobjegli”, svjedoči McLeod.

Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji bila je najveća takva škola u Kanadi i radila je od kasnog 19. stoljeća do 1978. godine. Otvorila ju je Katolička crkva dok nije pala pod ingerenciju federalne vlade u šezdesetima. Mnoga domorodačka djeca pohađala su tu i slične škole, mnoga su nasilno oduzeta obiteljima, a roditeljima se prijetilo zatvorom ako na to ne bi pristali.



Djeca su tamo boravila od rujna do lipnja, otuđena od obitelji koje su ih smjele vidjeti samo za Božić i Uskrs. Mnoga su djeca bježala, a mnoga su nestala i umrla.

Kako je pokazala istraga iz 2015. godine, ovakav sustav predstavljao je kulturni genocid. Utvrđeno je da je više od 4100 djece umrlo tijekom boravka u rezidencijalnog školi, a dokumentirano je da su bili izloženi fizičkom nasilju, neuhranjenosti, bolestima i drugim nedaćama.

Kanadski premijer Justin Trudeau je na Twitteru napisao kako mu ta vijest “slama srce – u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u povijesti naše zemlje”. Godine 2008. kanadska se vlada službeno ispričala zbog tog sustava.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI