JOHNSON KOMENTIRAO MIROVNE PREGOVORE U UKRAJINI: ‘Razgovori s Putinom su kao pregovori s krokodilom koji vam drži nogu u zubima’

Wikimedia Commons

O mogućnostima mirovnih pregovora u Ukrajini govorio je britanski premijer Boris Johnson. Istaknuo je kako će oni “vjerojatno propasti”. Usporedio je razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kao “s pregovorima s krokodilom koji vam drži nogu u zubima”.

Dodao je da je od ključnog značaja da Zapad nastavi s naoružavanjem Ukrajine.

Johnson je to rekao na putu za Indiju, gdje će pokušati potaknuti svog kolegu Narendru Modija da prekine svoju neutralnost prema ratu u Ukrajini. Umanjio je očekivanja da će Indija prekinuti svoje dugogodišnje veze s Rusijom.

Naime, Indija, koja je najveći kupac ruskog oružja i uvozi naftu iz Rusije, bila je suzdržana na glasovanju u Ujedinjenim narodima kada je osuđena ruska invazija i nije uvela sankcije Moskvi.

“Vrlo je teško vidjeti kako Ukrajinci sada mogu pregovarati s Putinom s obzirom na njegov očiti nedostatak dobre vjere. Njegova je strategija, očito je, pokušati zgrabiti što više Ukrajine i možda imati poziciju moći u nekoj vrsti pregovora”, naglasio je Johnson.Rekao je da su se svjetski čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, suglasili u ovotjednom razgovoru da će nastaviti opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem, uključujući topništvom, jer je Rusija intenzivirala svoje napade na ukrajinski istok.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. ožujka, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine u gradu Buči u blizini Kijeva.

Moskva je odbacila te tvrdnje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI