JOKIĆ O NOVOM PREDMETU U SREDNJIM ŠKOLAMA: ‘Novi, inovativni predmet uvodi se u škole u Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji te Gradu Zagrebu’

Photo: Ranko Suvar/Cropix

Prvi put u Hrvatskoj uvodi se nastava građanskog odgoja i obrazovanja “Škola i zajednica (ŠiZ)”. Taj se predmet uvodi u 14 srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja istaknuo je kako je riječ o inovativnom predmetu.

“Možemo reći da će u Primorskoj-goranskoj županiji ŠIZ biti uveden u školskoj godini 2022./2023. u najmanje 14 srednjih škola. Te škole nisu samo u Rijeci, već i u Delnicama, Moravice, otoka Cresa i ostalih. Važno je reći da se ne radi o predmetu osmišljenom samo za učenike gimnazija, već će u ŠIZ-u sudjelovati i učenici iz trogodišnjih i petogodišnjih strukovnih programa”, naglasio je.

Dodao je kako je 31 nastavnik prošao edukaciju za podučavanje ovog predmeta te kako u predmetu nema fiksnog sadržaja, već učenici sami moraju uočiti problem ili pojavu u zajednici.

“Predmet je inovativan i u metodama praćenja i ocjenjivanja. Nema testova ili ispitivanja. tako da bi moja preporuka učenicima bila da, ako žele sudjelovati u nečem posve novom, da o tome mogu pitati političare zašto se neke stvari ne rješavaju u njihovim zajednicama”, rekao je Jokić



Osim Primorsko-goranske županije, predmet ŠIZ bit će uveden u Gradu Zagrebu, ali i Krapinsko-zagorskoj županiji.

“Pošizit će i Zagorke i Zagorci. Radujemo se velikom broju učenika i nastavnika koji su ovo prepoznali kao super ideju za hrvatsko školstvo. Učenici mogu odabrati pitanja poput korupcije, klijentelizma i nepotizma. Osim tih problema vezani su i problemi poput emigracija i odlaska mladih ljudi. Predmet uvijek kreće od toga da učenici sami prepoznaju te probleme”, zaključio je Jokić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI