Još jedan “Hrvat” izabran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

screenshot

Edim Fejzić izabran je u utorak kao izaslanik Hrvata iz Bosansko-podrinjskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Time se priključio još jednome tzv. Hrvatu Anelu Šahinoviću iz Unsko-sanskog kantona i još pojačao sumnje u zloporabe s nacionalnim predstavljanjem Hrvata u instituicijama vlasti na što godinama upozoravaju hrvatske stranke u toj zemlji.

Nakon pojedinačnog glasovanja u svakome klubu, jedini Hrvat u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Edim Fejzić iz stranke Goraždanska priča glasovao je za samoga sebe te je imenovan u gornji nacionalni Dom naroda iz kojega se bira izvršna vlast u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH postoje Zastupnički dom u kojega se zastupnici biraju sustavom jedan birač jedan glas, dok Dom naroda onemogućava preglasavanje manje brojnijih Hrvata od strane Bošnjaka.

Hrvatske stranke u BiH protivile su se da kantoni poput Bosansko-podrinjskog uopće daju izaslanike Hrvate za federalni Dom naroda jer se time otvara mogućnost zloporaba brojnijih Bošnjaka, čak i s lažnim izjašnjavanjem.Fejzić će ući u Dom naroda Federacije BiH kao hrvatski predstavnik iako u Bosansko-podrinjskom kantonu po posljednjem popisu žive tek 24 Hrvata, dok će primjerice Posavski kanton također delegirati jednoga Hrvata iako tamo živi 36.000 Hrvata, što je razlika od 1.400 puta.

Zbog toga je Ustavni sud BiH osporio odredbe Izbornog zakona da se iz svakog od deset kantona Federacije BiH bira po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak. Unatoč tome što je ova odredba izbrisana u zakonu, Središnje izborno povjerenstvo je ipak naložilo da se iz svakog kantona bira po jedan izaslanik iz reda sva tri konstitutivna naroda, te da se primijeni popis pučanstva iz 2013.

Zahvaljujući toj činjenici Fejzić će biti izaslanik Hrvata u Domu naroda Federacije BiH te se priključiti još jednome Hrvatu Anelu Šahinoviću iz Liberalne stranke izabranom u Unsko-sanskom kantonu. Izbor između dva Hrvata Anela Šahinovića i Razima Halkića iz SDP-a, koji je izabran i u medžlis Islamske zajednice BiH u Bihaću, izazvao je podsmijehe, ali i potaknuo rasprave o lažnom predstavljanju Bošnjaka na štetu Hrvata.

U BiH je gotovo pravilo da su Bošnjaci ujedno i muslimani, Hrvati katolici, a Srbi pravoslavci.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI