JOŠ JEDAN SLAVONSKI HDZ-ovac NAPUŠTA STRANKU! Prije odlaska obratio se Đakiću i imao je nešto za reći

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Kriza i potresi u slavonskim organizacijama stranke, kao i kriza s odljevom kadrova ne prestaju pritiskati i mučiti HDZ, a da je tome tako vidljivo je i iz događanja u još jednoj stranačkOj organizaciji, onoj  Virovitičko-podravske županije.

Ondje je stranku napustio dožupan Darko Žužak koji je prije toga nastojao kontaktirati šefa svojeg odbora Josipa Đakića, a obraćao se i orahovačkom gradskom odboru obavještavajući ih da iz osobnih razloga napušta stranku.

Njegov odlazak za N1 televiziju potvrdio je i aktualni župan Igor Andrović, a vrh županijske organizacije uvjeren je kako Žužak stranku napušta zbog izmjena zakona slijedom čega nakon ovih lokalnih izbora ne bi bilo mjesta za dva dožupana, a to bi značilo da njega u dogovorima za još jedan mandat nema.

Treba napomenuti kako se virovitička županija godinama smatrala velikom HDZ-ovom utvrdom, jednim djelom zbog Đakićeva utjecaja, a drugim djelom zbog virovitičkog gradonačelnika i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina koji ondje također ima veliki utjecaj. Godinama je utjecaj na virovitičkoj političkoj sceni gradio i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji se smatrao Đakićevim kadrom.

Međutim, Đakić i Tolušić formalno su se razišli na unutarstranačkim izborima kada se Tolušić pridružio timu Mire Kovača, dok je na tom stranačkom festivalu demokracije prvi čovjek Hvidre podupirao Plenkovića kojem nije uvijek bio naklonjen.



Tijekom Plenkovićeve rekonstrukcije prošle Vlade Đakić se gorljivo zauzimao za svojeg prijatelja Tolušića, otvoreno izra zbog njegove eliminacije iz Ministarstva poljoprivrede. Kuloari su brujali o Đakićevu ispadu, u kojem se kao glas razuma predstavio Milijan Brkić koji ga je navodno smirivao. Bijes, međutim, nije urodio plodom, Plenković je po običaju ostao pri svome.

Nije to bio prvi put da se Đakić pobunio protiv Plenkovića i njegovih odluka, prijetio mu je i kada je šef SDSS-a Milorad Pupovac usporedio Hrvatsku s NDH, zahtijevajući kao čelni čovjek HVIDR-e da HDZ raskine suradnju s manjincima. I tada je Plenković na te Đakićeve zahtjeve odmahnuo rukom, nastavljajući po svome. Baš zbog te evidentne netrpeljivosti između Plenkovića i Đakića moglo se očekivati da će se ovaj na unutarstranačkim izborima ukazati u alternativnom bloku, no, suprotno očekivanjima, Đakić je nahvalio Plenkovića i njegovo rukovođenje HDZ-om te stao uz njega u borbi za predsjednički reizbor. Stvari se očito preko noć lako mogu promjeniti.

Za razliku od promišljenog Đakića, bivši ministar Tolušić pridružio se Kovačevoj Opciji za pobjedu, kritizirajući Plenkovićevu Vladu i koaliciju s HNS-om, premda je i sam bio dio te neprincipijelne karavane koja nije bila volja građana kad su izašli na izbore.

Tolušić se ponadao da bi se na unutarstranačkim izborima mogao vratiti na staze stare slave, govorilo se kako u stranci uistinu ima utjecaj, osobito u virovitičkom ogranku, no očito su mu brojne afere koje su se vezale uz njegovo ime ipak naškodile. A uz to što nije uspio osvojiti poziciju potpredsjednika stranke, Tolušić je izgubio utjecaj u virovitičkom HDZ-u prepuštajući ga Đakiću koji se nakon Plenkovićeve pobjede ograđivao od Tolušića. Upućeni svjedoče kako je Đakić i danas prisan s Kirinom, dok se u Tolušića potpuno razočarao, u međuvremenu se i sam Tolušić razočarao u politiku pa se posvetio vinogradarstvu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI