JOŠ NIŠTA OD PROGLAŠENJA KRAJA PANDEMIJE COVIDA-19? Markotić: ‘Situacija je bolja nego što je bila, ali se treba paziti i dalje’

Foto: Cropix

Iako se čini kako pandemije koronavirusa više nema, čini se da to i nije baš tako. Zbog rata u Ukrajini, fokus je usmjeren na Rusiju i njene daljnje korake ne samo prema Ukrajini već i prema ostalim zemljama, pa malo tko razmišlja o Covidu-19. Profesorica Alemka Markotić za HRT je komentirala situaciju s koronavirusom za što je rekla kako “vlada veći optimizam, ali i oprez”.

Istaknula je kako su općenito gledajući, zabilježeni lakši oblici koronavirusa među mlađom opulacijom, a prosječno je zadnjih dva mjeseca 20-ak hospitaliziranih. Riječ je o srednje teškim do teškim oblicima bolesti, a češće su to starije osobe s težim komorbiditetima i u pravilu necijepljeni.

“Situacija je puno bolja nego što je bila, ali je iznimno važno da se stariji i s oni s različitim kroničnim bolestima paze”, istaknula je Markotić.

Na pitanje o tome kada će se proglasiti kraj pandemije, odgovorila je da se nitko “ne žuri s proglašenjem kraja pandemije”.

Napomenula je kako se u Južnoj Africi bilježi manji porast oboljelih od Covida-19, a čeka se jesen i moguća pojava nove varijante virusa.



“Omikron je prokužio veliki broj ljudi, a i značajan postotak ljudi u svijetu se cijepio”, rekla je.

Dodala je kako se u lipnju očekuju prvi rezultati novih modificiranih cjepiva, a zaštita koju bi ona pružala trajala bi dulje i bila bi specifičnija prema varijanti koja kruži.

Upozorila je da i ljeti možemo očekivati intenzivnije kolanje virusa, i to među mlađom populacijom, dok je u zimskim mjesecima cirkulacija virusa intenzivnija među osobama starijim od 45, 50 godina.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI