JOŠ STIGNETE GLASATI ŠTO ŽELITE DA BUDE NA KOVANICI EURA: Odlučuje se između pet motiva

ilustracija

Posljednjih dana se raspravlja treba li Nikola Tesla biti jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama hrvatskog eura.

“To je povijesna prilika da ispričamo priču o čovjeku koji se tu rodio, školovao i sagradio prvu hidroelektranu u Europi”, samo je dio statusa na Facebooku koji je kao svojevrsnog apela Vladi uputio ugledni dizajner Davor Bruketa.

Teslu je kao jedan od motiva prvi predložio Ured predsjednika Republike, koji je od samog početka sudjelovao u radu HNB-ove komisije, a koja je već na svojoj prvoj sjednici 19. ožujka pozvala sve institucije uključene u rad komisije da daju prijedloge za odabir rješenja za hrvatsku kovanicu eura.


“Ured predsjednika Republike još sredinom travnja, prije druge sjednice komisije 1. lipnja, službeno je dostavio komisiji svoje prijedloge da hrvatska kovanica eura ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik”, objasnio je Velibor Mačkić, predsjednikov savjetnik koji je bio i predstavnik Ureda predsjednika u HNB-ovoj komisiji.

Nakon što su sve institucije zastupljene u radu komisije dostavile prijedloge, provedena je anketa među članovima komisije, a nakon koje je HNB-ova komisija za odabir rješenja i HNB-ova komisija za novac predložila da hrvatska kovanica ima tri motiva, a da se ona izaberu na javnom savjetovanju koje traje do 22. srpnja između pet predloženih (šahovnica, karta RH, kuna, glagoljica i Dubrovnik).Uzimajući savjetodavno u obzir i rezultate ocjena građana i njihove prijedloge, Komisija za novac krajem srpnja odabrat će najmanje tri motiva za nacionalnu stranu eurokovanica.

Istovremeno će i odlučiti kako će ti motivi biti raspoređeni po pojedinim apoenima eurokovanica.

Svaka od država Europske unije koja se koristi eurom kao službenom valutom ima različite nacionalne motive na svojim kovanicama, a kreću se od istog motiva za naličja svakog od apoena pa do tri različita motiva za različite apoene. Nije neuobičajeno ni da se motivi mijenjaju ili izmjenjuju kroz različite serije, od kojih sve mogu biti u optjecaju.

Nakon što Hrvatska uvede euro za svoju valutu, eurokovanice izdane u Hrvatskoj nalazit će se u optjecaju i jednako će vrijediti u svim državama europodručja, piše Večernji list.

Anketa je otvorena do 15. srpnja, a glasati možete OVDJE.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI