JOSIPINI DANI U REMETINCU: U zatvoru je nije posjetio suprug, stalno plače i odbija svaku hranu

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Najmoćnija HDZ-ovka, najutjecajnija žena hrvatske politike,  najzgodnija hrvatska političarka, najmlađa gradonačelnica – sve su to epiteti koji su se donedavno u vladajućoj stranci lijepili uz atraktivnu Josipu Rimac. Ljepuškasta gradonačelnica bila je alfa i omega svoje stranke, godinama je surađivala sa Sanaderom, nešto lošiji odnos imala je s Jadrankom Kosor, no njezina politička karijera procvala je u vrijeme Tomislava Karamarka. U zgodnu, tradicionalno odgojenu Josipu bivši predsjednik HDZ-a polagao je velike nade, a nije joj nesklon bio ni Milijan Brkić. Osvajala je Josipa srca čak i nestranačkih kolega pa je nerijetko viđana u društvu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Taj streloviti uspon počeo je kopnjeti s dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, no nije ni Plenković potpuno otpisao svoju kolegicu, zbrinuta je na poziciji državne tajnice u Ministarstvu uprave, a čini se da je njoj to bilo i više nego dovoljno. Iz sjene, daleko od očiju javnosti i objektiva, Josipa je gradila svoju mrežu, a danas, kada se svi od nje ograđuju nastojeći odbaciti bilo kakvu povezanost s pritvorenom kolegicom, dojam je da je bila mnogo sposobnija od svih onih koji su je okruživali, pa i od onih koji su joj bili nadređeni.

Koruptivna mreža

Dok je Josipa od ministarstva do ministarstva, od firme do firme granala svoju koruptivnu mrežu, nitko oko nje, prema vlastitom priznanju, nije znao čime se ona zapravo bavi. Ni ministar Ćorić ni ministrica Vučković ni Kuščević ni Horvat pa ni sam Plenković, kako sada tvrde, nisu imali pojma o toj fantomskoj mreži, dok su, s druge strane, svi oni kojima je trebao njezin “poguranac” ipak znali na koju se adresu obratiti za pomoć. Na koju se adresu obratiti za izlazak iz Remetinca, pitanje je koje posljednjih nekoliko mjeseci guši Josipu Rimac. Ova odnedavno bivša HDZ-ovka u svojoj ćeliji proživljava najteže dane u životu, a da joj nije nimalo lako, ispod glasa nam priznaju djelatnici najpopularnijeg zatvora u zemlji. Josipa iz svoje ćelije izlazi samo kada joj u posjet dođu odvjetnici, ni s kim se ne druži, ne komunicira s ostalim zatvorenicama, ali je u komunikaciji sa zatvorskim čuvarima vrlo pristojna i odmjerena. Otkako je otpravljena u Remetinec, nijedanput je nije posjetio suprug, a u posjete joj ne dolazi ni malodobna kćerčica.

Upućeni kažu kako ona to i ne želi jer smatra da bi susreti te prirode bili stresni i potresni za njezine najmilije, a istodobno se i sama bori s velikim stresom. Nerijetko plače, utučena je i depresivna, a osim toga, odbija zatvorske obroke, zbog čega je izgubila puno kilograma pa je ondašnje medicinsko osoblje svakodnevno važe, vodeći brigu o njezinu zdravstvenom stanju koje je zabrinjavajuće. Josipi je nedavno pozlilo pa je nakratko prebačena na Rebro, a naši sugovornici smatraju da je to zbog toga što preživljava na kruhu i vodi. Ne osjeća se najbolje ni fizički ni psihički, a svako novo odbijanje da je puste na slobodu dodatno je emotivno slomi. Nerado izlazi na dvosatne šetnje, a u zatvoru strogo paze da se ne susretne sa svojim bivšim šefom Ivom Sanaderom.



Rimac je inače smještena na 10. ženskom odjelu na kojem se nalazi još tridesetak zatvorenica, a premda ima mogućnosti zatražiti televizijski prijamnik za ćeliju, ona ni to još nije učinila jer se po svemu sudeći potajno nada da će ubrzo izaći na slobodu. No, od brze slobode, čini se, nema ništa. U njezinu Kninu i danas se ispod glasa govori da Josipu drže u zatvoru kako nakon izlaska ne bi propjevala i progovorila o “većim ribama” s obzirom na to da puno toga zna. Istodobno se u pravosudnim krugovima šuška kako je Rimac USKOK-ovim istražiteljima već otkrila puno toga te kako se nadala da bi, nakon što prokaže one koje je trebala, mogla izaći na slobodu. Koga je točno Josipa prokazala, zasad nije poznato, no zato se zna da je nedavno protiv nje proširena istraga u sklopu koje su obuhvaćena i dva djelatnika Ministarstva uprave koji su ujedno bili članovi Državne ispitne komisije. No iako su maknuti iz komisije, još nisu ostali bez svojih pozicija u Ministarstvu. Resorni ministar Ivan Malenica objasnio je kako je načelnica u Ministarstvu uprave Terezija Marić ostala bez posla u Državnoj ispitnoj komisiji, ali nije dobila otkaz. Dužnosti je zato razriješen pomoćnik ministra gospodarstva Domagoj Validžić, koji se pod istragom našao zbog sumnjivih kontakata s Rimac. U nezavidnoj je poziciji i pomoćnik ministra financija te ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, koji je također osumnjičen u korupcijskoj aferi Josipe Rimac. Validžić je kolegici Rimac, prema USKOK-u, asistirao pri pogodovanju tvrtki C.e.m.p. oko dobivanja više otkupne cijene električne energije, dok je Čović sudjelovao u procesu sređivanja polaganja državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave.

Uvijek na usluzi

U mrežu Josipe Rimac uplela se i bivša ministrica Gabrijela Žalac, čijem je bratu sređivala da prođe ispit, no njih su dvije i inače bliske prijateljice, a sumnja se da je upravo Rimac povezala bivšu ministricu i šibenskog poduzetnika Jollyja zbog čijeg se Mercedesa, koji se pod neobjašnjivim okolnostima pojavio pred njezinom obiteljskom kućom, Žalac našla u središtu skandala, nakon čega je ubrzo i ostala bez ministarske pozicije. Da je Josipa doista surađivala sa svim i svakim, potvrđuje i dvoje državnih tajnika iz Ministarstva branitelja, Ivan Vukić i Nevenka Benić, koji se također spominju u sklopu njezine mreže. Tu je i Validžićeva supruga Anita Validžić, viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, ali i Velibor Drakulić, glavni tajnik iz Ministarstva zdravstva, te nekadašnji ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, kao i načelnica Gvozda Marija Idžan.

Dokle sežu pipci ove razgranate hobotnice, razvidno je i iz toga što se u aferi s Rimac spominje i zagrebački zlatar Paško Dodić, kojega je s lijepom gradonačelnicom Knina upoznao Milan Bandić. Prema USKOK-u, Rimac je utjecala i na predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Tomislava Jurekovića da im osigura donošenje odgovarajućih akata, čime se izašlo u susret tvrtki posuškog poduzetnika Milenka Bašića, i to tako da mu se osiguralo stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije, za što je dogovoren mito od 45 tisuća eura koji je trebao biti isplaćen preko njezine sestre.

Razdvojene prijateljice

Imala je Rimac kroz svoju političku karijeru zaštitu stranačkih šefova, no upućeni svjedoče da joj je bio sklon i Tomislav Čuljak, koji je zaslužan za njezino intenzivno prijateljstvo sa Žalac, osim toga, bila je bliska i s Brankom Juričev-Martinčev, HDz-ovom saborskom zastupnicom iz Dalmacije, dok se kao politički mentor Josipe Rimac nerijetko spominje i Nediljko Dujić, predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a i nesuđeni šef Hrvatskih šuma. Rimac se, tvrde upućeni, prijatelja ne odriče, u njoj su mnogi vidjeli oslonac i kariku za probitak, a s njom se izrazito intenzivno družila i aktualna ministrica Vučković. “Uvijek zajedno”, objavila je jednom prigodom ministrica poljoprivrede na Facebooku prilažući fotografiju na kojoj su ona, Ružica Njavro i Josipa Rimac, iz nekih, za tri dame po svemu sudeći boljih dana.

Prijateljice je u međuvremenu razdvojila istraga, Vučković se diskretno odrekla prijateljica štiteći vlastitu poziciju, a Rimac još nije u poziciji da kaže sve što joj leži na duši, i to mora da je u interesu doista nekom većem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI