Josipović ima planove za hrvatsku ljevicu, a Mesić mu nije pao u očima: ‘Promijenio je politiku i razumio da ustašofilija nije dobar put za RH’

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Vlada Plenkovića ušla je u mod koji nije dobar, prvenstveno kad govorimo o općem pogledu na društvo. Snažno se forsira desna politika. Mislim da tu Vlada vodi dosta ozbiljno lošu politiku", rekao je Josipović

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, gostovao je u Novom danu na N1 televiziji. Prokomentirao je današnji SDP, svoje političke ambicije i planove, prvih 100 dana Vlade, odnose sa Srbijom, a prenosimo dijelove njegova intervjua.

Zajednička inicijativa s SDP-om

“To je zajednička inicijativa koja je uklopljena i onome što je Davor Bernardić rekao, da želi doprinijeti tome da se ljevica okupi. Prvi korak je da razgovaramo na javnoj tribini i damo svoju viziju toga gdje je Hrvatska danas i gdje treba biti. Sinergija na ljevici može donijeti samo dobro Hrvatskoj”, rekao je Josipović te ovako opisao svoje viđenje ljevice u Hrvatskoj:

“Ima jako puno stranaka koje sebe smatraju lijevim centrom, karakteristika ljevice je usitnjenost, mi nismo uniformni. Mi na lijevoj sceni drugačije vidimo neke stvari, a najbitnije je da jasno vidimo prioritete. Naš su prioritet europske vrijednosti usmjerene na razvoj Hrvatske u 21. stoljeću.”

Povratak u SDP



“Mislim da ovog trenutka nije potrebno razgovarati o povratku. Ja sam skupio stranku koja sada ima oko tisuću članova, ljudi koji su bili nezadovoljni politikom tadašnjeg SDP-a. Sad je najvažnije da postignemo suglasje. Prvi korak je razgovor, zajedničko promišljanje o budućnosti Hrvatske”, smatra Josipović.

Situacija u SDP-u

“Mislim da su neke smjernice koje je Bernardić postavio u SDP-u dobro postavljene. Sasvim sigurno u dva mjeseca neće biti moguće regenerirati tkivo koje je propalo dugogodišnjim zanemarivanjem. Mislim da je pred Bernardićem veliki zadatak da povrati povjerenje ne samo u SDP, nego i u ljevicu i upravo kroz suradnju s drugim segmentima učiniti da budemo relevantni.

Naravno da uspjeh političkog angažmana stranke ovisi o tome koliko će biti relevantna i koliko će nuditi nešto bolje ili drugačije. Za to ima prostora. Hrvatsko je društvo opterećeno brojnim ekonomskim i opće društvenim problemima. Vidimo što se sve događa, od table u Jasenovcu, ustašofilije koja se javlja, imamo problem pravde, s poreznim zakonom”, rekao je bivši predsjednik.

100 dana Vlade

“Rekao bih da je 100 dana pokazalo brojne slabosti. Očekivanje premijera da će mu šef oporbe pljeskati i s njim voditi politiku nije realno, jer u tom slučaju ne bi bio oporba. Trebalo bi imati dogovor o tri – četiri strateška pomaka u društvu. Imali smo to kad je bila u pitanju Europska unija. Ovoga trenutka dalo bi se izdvojiti dvije – tri stvari. U prvom redu razvoj. Sve priče koje su koncentrirane na raspodjelu nisu dovoljne. Hrvatska gubi mlade ljude, bez razvoja nema napretka. Drugo, mislim da su crni oblaci nad Europom, a posebno nad našom regijom. Ovoj regiji prijeti nestabilnost, prijete sukobi, nema važnije zadaće za predsjednicu, vlast i oporbu od one da učine sve da ponovno ratni bubnjevi ne zabubnjaju na ovom području”, misli Josipović te dodaje:

“Vlada Plenkovića ušla je u mod koji nije dobar, prvenstveno kad govorimo o općem pogledu na društvo. Snažno se forsira desna politika. Mislim da tu Vlada vodi dosta ozbiljno lošu politiku. Imali smo problem opstrukcija susjeda na ulasku u Europsku uniju, a u nekim strvarima umjesto da Hrvatska ukaže da neke stvari u Srbiji nisu dobre, počinjemo se ponašati slično i to je ono što je opasno za cijelu regiju.”

Odnosi s BiH i Srbijom

“Smatram da smo, u vrijeme kad sam ja bio sukreator vanjske politike, ozbiljno pomaknuli nabolje odnose s BiH i Srbijom. Danas mislim da tamo nakon 2000 godine nikad tako loši odnosi nisu bili i mislim da će se polako početi pokazivati loši rezultati ne samo u politici, nego i na gospodarskom planu.

Put predsjednice u SAD

“Ja mislim da taj put nije bio najbolje koncipiran niti što je predsjednicu sve motiviralo da za novogodišnje praznike ode u SAD i nađe se s drugim, trećim ešalonom američke politike. To ne mogu suditi, jer ne znamo do kraja što je u pitanju. Možemo kritizirati je li potrebno da ide, ali ono što je možda lošije je to kako je predsjednica stvar držala netransparentnom i kako medijima i javnosti nije pružila informaciju gdje je bila i što je radila. Da se drugačije postavila, sve bi ovo odavno završilo. U suštini je riječ o pretjeranoj priči, koja je izdignuta iz onoga što realno jest, jer je predsjednica napravila pogrešku, jer je u javnosti posijala sumnju da je nešto bilo netransparentno”, rekao je Josipović te dodao da je njegov put u SAD bio detaljno planiran.

“Taj zadnji put nije bio dogovoren susret s Obamom. On je bio najavljen kao kraći kurtoazan susret. Ipak, dio medija istaknulo je baš to kao nešto važno. Posjet je bio vrlo pomno pripremljen, zadnji je bio prezentacija energetske pozicije Hrvatske, što je rezultiralo i sastankom s američkim potpredsjednikom Bidenom”, rekao je Jospović koji se osvrnuo i na objavu iz Ureda predsjednice da nije rađena službena bilješka:

“To nije točno, i Hrvatska je strana iznijela službenu bilješku. Nikad se nije radilo tako da na službenom sastanku s bilo kim bilješku o tome ne vode i djelatnici ureda. Nedopustivo bi bilo da samo jedna strana radi bilješke, a ne i druga”m izjavio je Josipović.

Sporne snimke Stipe Mesića

“Mesić je imao svoje uspone i padove u politici. Bio je sve što se u politici moglo napraviti i ja ga cijenim. Ta epizoda koju smo gledali i neke druge također nisu mu bile dobre. Ipak, za razliku od nekih drugih, on je promijenio politiku i razumio da ustašofilija nije dobar put za Hrvatsku i sad je jedan od istaknutijih zagovaratelja antifašizma. Ova loša epizoda je ona za koju je javnost imala pravo znati, ali drago mi je da se ispričao za to i nastavio svoj antifašistički put”, zaključio je Josipović za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI