JOSIPOVIĆ KOMENTIRAO OPTUŽNICE IZ SRBIJE: ‘Hrvatska ne bi trebala odbiti te optužnice nego se njima treba baviti pravosuđe’

screenshot

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović za N1 je komentirao optužnice iz Srbije za akciju “Oluja”. Smatra da Hrvatska ne bi trebala odbiti te optužnice nego se njima treba baviti pravosuđe.

“Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska naprosto preuzme taj kazneni progon i da naša tijela, sudovi prije svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku. Ova sadašnja situacija i pravac u kojem idu događaji nažalost neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi”, rekao je Josipović.

Istaknuo je kako “s jedne strane Hrvatska neće uživati simpatije međunarodne zajednice”.

Isto tako, smatra da nismo u poziciji da nas baš briga za sve.

“S druge strane, dogodit će se loši efekti pa i za ljude koji su na optužnici. Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja”, naglasio je bivši predsjednik.



BiH je ostala zatečena jer je riječ o zločinima koji su počinjeni na teritoriju BiH.

“To su neobične okolnosti, pitanje je kako je Srbija prikupljala eventualne dokaze i zašto je preotela nadležnost BiH, a i Hrvatskoj”, rekao je.

Dodao je da to nije protuzakonito, ali je neoubičajeno. Smatra da vjerojatno postoje i neki politički koraci.

Komentirao je i kako je moguće da napad na izbjegličku kolonu nije dokumentiran.

“Moguće je da je netko postupio mimo naredbe. Govorim o teorijskom aspektu. Ono što je u javnosti teško razumljivo jest da mogu postojati žrtve, a da nema zločina. U ratu nije svako stradanje i zločin”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao “da smo se mogli dogovoriti da podignemo optužnicu protiv Vučića”.

“Ako postoje dokazi da je Vučić počinio ratni zločin, onda naše tužiteljstvo mora postupati, ne može postojati politička kalkulacija o tome. S druge strane, ako nema dokaza, ako je to nemoralni govor koji je Vučić imao u Glini, ako se s time politika igra, onda to nije pristup”, zaključio je Josipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI