JOSIPOVIĆ ODOBRAVA PLOVIDBU: ‘Prijevoz biskupa nije problem, ali je problematično kada se to uskraćuje Milanoviću’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Bivši predsjednik Ivo Josipović komentirao je uvođenje covid potvrda te odnos ministra obrane i vrhovnog zapovjednika.

“Mislim da to ustavno-pravno nije sporno, imamo mogućnost ograničavanja pojedinih sloboda radi javnog zdravlja, osobno mislim da bi bilo dobro i radi osnaživanja i uvođenja ozbiljnih mjera nadzora da se uvede nešto poput covid zakona”, rekao je Josipović te dodao:

“Malo kaskamo za nekim zemljama po cijepljenju i mjerama, šteta da nismo brži. Nisam siguran da je dobro odustati od potvrda u ugostiteljstvu i privatnim tvrtkama.”


Smatra da bi bilo dobro konzultirati ustavnopravne stručnjake kako bi se riješio sukob između Zorana Milanovića i Marija Banožića.

“Ako ogolimo sve pitoreskne rasprave, ključno je pitanje imamo li ispravno profilirane ovlasti predsjednika Republike i da li ono što piše u Ustavu provodimo u praksi na odgovarajući način. Vidimo da zakonima Vlade, sumnjive ustavnosti, druga državna tijela koja daju suglasnost interpoliraju u pravo predsjednika Republike mimo Ustava.Bilo bi dobro da te raspave stanu, da skupe snagu zatomiti animozitete, da sjednu ustavnopravnim stručnjacima i pročiste propise i otklone mogućnosti stavarnje stalnih sukoba”, rekao je Josipović za N1.

Na pitanje treba li mijenjati Zakon o obrani, kaže:

“Sud je očito sklon Vladi, ali osobno mislim da su sve zakonske odredbe gdje se mimo Ustava inerpolira drugo tijelo da su neustavne, to je moje mišljenje.”

“Sa svim ministrima sam dobro surađivao. Naš jedini nesporazum je bio oko tog zakona, u praksi nije bilo problema”, dodao je.

Dodaje da on kad je bio predsjednik, nikad nije tražio suglasnost ministra obrane za korištenje resursa:

“Nikad nisam tražio suglasnost od ministra obrane. Tehničke zahtjeve sam rješavao s načelnikom Glavnog stožera. Mislim da je ta dotkrina neposredne primjene Ustava nešto što i tu treba primijeniti.”

Kaže da to sve skupa nije dobra situacija:

“Pravni sustav nije koherentan, to je možda i rezultat nekih političkih odnosa, ali je i dio loše pravne kulture. To je posao za Vladu da mimo strasti i sukoba realno sagleda neke elemente zakonodavstva i donese odluke.”

O prijevozu biskupa kaže:

“Ne bih postavljao pitanje toga. Nije problem da vojska pomogne civilnom društvu. Problem je da se to odobrava, a propituje se korištenje sredstava predsjednika Republike.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI