JOSIPOVIĆ POSLAO PORUKU ‘ZARAĆENIM’ STRANAMA: ‘Nemojte se vrijeđati, stanite na loptu i dogovorite se!’

Davor Puklavec/PIXSELL

Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike također je komentirao sukob između aktualnog predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

Za njega je čisto političko pitanje. “Imamo s jedne strane ministra koji je političko-administrativna osoba, a s druge strane imamo Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga i načelnika Glavnog stožera. Oni su se sukobili u jednom stručnom pitanju, je li potrebno da brigadir Burčul ostane ili ne”, kazao je Josipović u Dnevniku N1 televizije.

Ne vidi kaže zašto se uopće otvara jedna ovakva afera i zašto je ministar odlučio ući u ovaj sukob ako su predsjednik i načelnik Glavnog stožera slažu po tom pitanju.

“Kroz dugi niz godina imamo vrlo specifičnu pojavu, a to je da se vlade kroz zakonodavni proces štipaju od nadležnosti predsjednika i žele ga svesti na nulu, na fikusa. To se ne bi smjelo dogoditi”, rekao je Josipović.

“To nije dobro, politika se mora temeljiti na suradnji najvših državnih tijela, ali i na određenoj podjeli i međusobnoj kontroli vlasti”, dodao je, navodeći da to nije dobro za demokraciju.



“Predsjednik je Vrhovni zapovjednik i nijedno zakonsko rješenje ne bi smjelo umanjivati tu činjenicu”, ističe Josipović.

Zakon je u ovom slučaju vrlo jasan, kaže bivši predsjednik Republike. Zapovjednike razrješuje predsjednik RH na prijedlog ministra. Je li ga predsjednik razriješio? Nije. Je li predsjednik dobio prijedlog ministra? Nije. Prema tome, ni pravno situacija nije čista.”

Za kraj je Josipović apelira: “Predsjednik i ministar moraju stati na loptu, dogovoriti se i ne smiju vrijeđati jedan drugoga i međusobno se omalovažavati”, zaključio je Josipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI