Jovanović: Kujundžića zovu ‘doktor House’, Plenkovićeva Vlada pala na ispitu borbe protiv korupcije

Goran Mehkek/Cropix

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović priopćio je u četvrtak da indeks percepcije korupcije za 2019. godinu koji bilježi pad Hrvatske za tri mjesta, zajedno s izvješćem Europske komisije, potvrđuju da je Vlada pala na ispitu borbe protiv korupcije.

“Nakon 2015., kada je Hrvatska u mandatu vlade Zorana Milanovića s 51 bodom prvi i jedini put izašla iz kruga korumpiranih zemalja, svake sljedeće godine rezultat je sve lošiji”, istaknuo je Jovanović, koji je i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje suzbijanja korupcije u Hrvatskom saboru.

Prema najnovijem izvješću Transparency Internationala, Hrvatska je prošle godine s ocjenom 47 na 63. mjestu između 180 zemalja i teritorija u svijetu. To je nastavak negativnog trenda, a s obzirom na 2018. godinu, zabilježen je pad za tri mjesta na toj ljestvici na kojoj je najbolja ocjena 100, a najgora nula.

Jovanović dodaje da je i Europska komisija u posljednjem izvješću negativno ocjeniila borbu Vlade Andreja Plenovića s korupcijom.

“Navode da je borba protiv korupcije, pogotovo na lokalnoj razini i u javnim poduzećima jedna od glavnih reformskih mjera koja nedostaje Hrvatskoj”, poručio je.



Jovanović smatra da će negativni trend u percepciji korupcije ubrzati odlazak mladih i obrazovanih iz Hrvatske, koji u raznim anketama govore da je korumpiranost društva jedan od ključnih razloga zašto ne vide budućnost u Hrvatskoj.

‘Kujundžića zovu doktor House’

Zaključio je da je prema izvješću Europske komisije i najnovijem indeksu percepcije korupcije Vlada Andreja Plenkovića potpuno pala na ispitu borbe protiv korupcije.

Jovanović se osvrnuo i na korupcijske afere koje se u javnosti povezuju s HDZ-om, ali i na Plenkovićevu suradnju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

“Uzalud Plenković tvrdi da HDZ-u nitko neće lijepiti etiketu korupcije kad je njegov glavni saveznik gradonačelnik kojem je potvrđena uskočka optužnica za brojna koruptivna nedjela, kad je polovica njegovih ministara morala otići iz Vlade upravo zbog sumnji na sukob interesa i korupciju, kad njegov ministar zdravstva dobiva novi nadimak doktor House jer tako očito mulja s nekretninama i sav je fokusiran samo na građevinski dio poslova u resoru zdravstva”, poručio je.

Smatra da politička korupcija, bez suzbijanja vodi u sistemsku korupciju, koja je toliko raširena da zahvaća sve sektore društva te dovodi do stanja kada ljudi počnu misliti da se bitka protiv korupcije više ne može dobiti.

Ustvrdio je da će će kupnja pozicija saborskih zastupnika, promjena saborskih dresova (…) i sve što čini zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojom strankom, dodatno povećati osjećaj političke korupcije u hrvatskom društvu ako se nešto ne poduzme u preventivnom, a posebno u represivnom smislu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI