JOVIĆ NIJE IMAO DOBRO MIŠLJENJE O TITU: ‘To je bio najveći zlikovac kojega sam ikada upoznao’

Foto: Screenshot Youtube

Smrt bivšeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Borisava Jovića kojeg je toj dužnosti naslijedio Stjepan Mesić i dalje je tema srpskih medija.

Danima se raspravlja o Jovićevoj ostavštini, a beogradski tabloid Kurir izvukao je Jovićeve memoarske zapise o Josipu Brozu Titu koji su objavljeni pod nazivom “Na ivici provalije”.

Jović o Titu nije imao pozitivno mišljenje, dovoljno je pročitati naslov: “Maršal i dželat: Tito je najveći zlikovac kojeg sam upoznao, cijeli srpski narod je zavio u crno”.

“Istovremeno i gospodin i dželat u politici. Lukavi prevarant. To je bio najveći zlikovac kojega sam ikada upoznao. Gledao je na daleko. Razmišljao je naizgled sporo i tupo, a u stvari nemilosrdno. Njegova zamisao nije mogla propasti. Da bi uspjela bez izuzetka, on je u svojoj glavi, naizgled mirnoj i bezazlenoj, imao koliko god treba varijanti, od prijateljskih upozorenja do smrtnih presuda”, piše i knjizi Jović.

“Bio je vrlo dugo s nama, a mi ga nismo dovoljno ozbiljno shvaćali i debelo smo platili. Puna četiri desetljeća nas je držao u zabludi, pjevali smo mu pjesme dok je bio živ i zaplakali kad je umro. Trebalo je četvrt vijeka da razotkrijemo koliko smo bili naivni i lakovjerni, da bismo zbog toga imali razlog zaplakati. Ali ne bi bilo koristi. Samo smo ostali nijemi. Ako od njega nismo dovoljno naučili, teško nama u budućnosti“, smatra je Jović.



Tvrdi da je u Jugoslaviji “sve što je srpsko postupno suzbijano i likvidirano”.

“Srpski narod je slijepo vjerovao u deklariranu politiku ravnopravnosti naroda i narodnosti, usprkos njenom svakodnevnom narušavanju. Tako je teško izigran i prevaren, i to kao nacija u cjelini, da sve njegove institucije skoro da nisu ni primijetile, a sva njegova vlast se za to svesrdno zalagala i smatrala svojim velikim uspjehom. Vjerujem da se tako nešto nikada u ljudskoj povijesti nije dogodilo”, smatrao je Jović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI