JUGOSLAVIJA JE NA DANAŠNJI DAN SLAVILA TITOV ROĐENDAN: Mladi nosili štafetu, veličanje Maršala i partije dosezalo je svoj vrhunac

Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

25. svibnja se u bivšoj Jugoslaviji obilježavao kao ‘Dan mladosti’ i rođendan predsjednika i maršala Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita, iako je Tito bio rođen 7. svibnja.

Do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunist u Drugom svjetskom ratu koristio lažne dokumente.

Tog dana bi veličanje partije, vojske, socijalizma i Tita kao vrhovnog vođe doseglo vrhunac.

Omladinci nosili štafetu Titu

Na njegovu inicijativu ‘Dan mladosti’ slavio se kao praznik od 1957. godine, a zaštitni znak tog dana bila je Štafeta mladosti. Štafeta je na put kretala mjesec i pol dana prije 25. svibnja i morala je proći kroz sve federativne jedinice Jugoslavije, a nosili su je mladi.



Prilikom proslave počasni omladinac ili omladinka štafetu bi predavali Titu uz čestitanje rođendana. Do Titove smrti 1980., štafeta mu se osobno dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu. Poslije njegove smrti, štafeta se predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije.

Posljednja priredba održana 1988. godine

1988. godine posljednji je put na beogradskom stadionu održana priredba za ‘Dan mladosti’. U tijeku te godine, SSOJ je ukinuo ovu nekada popularnu manifestaciju. Veliki broj štafeta danas se čuva u Kući cvijeća, Titovom mauzoleju u Beogradu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI