Jugoslovenski James Bond: Čovjek koji je ubijao za Tita umro u najvećoj bijedi

"Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce", rekao je Mitrić

Bivši tajni agent, Titov špijun i egzekutor Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobjegao je iz Jugoslavije nakon što je odbio izvršiti jedno ubojstvostvo u tadašnjoj državi. Preminuo je u Amsterdamu u novembru prošle godine, piše avaz.ba.

Mitrić je u Nizozemsku stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom vještinom, tvrdio je uporno da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta. Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procjene da bi mogao biti ubijen, ali ga država Nizozemska ipak proglašava “nepoželjnim strancem”.

I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živio u Amsterdamu. Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu izdavači objavili pod naslovom “Titov tajni agent” (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi. U knjizi je predstavljen kao jugoslavenski James Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslavenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

Od smrti njegove partnerice 2006. godine nizozemske vlasti odbile su mu dodijeliti bilo kakva socijalna primanja, smještaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se vjenčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj vijećnici održana u ponedjeljak,kada se parovi mogu vjenčati besplatno..
Mitrić je ubojstva objasnio ovim riječima: “Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce”, rekao je Mitrić. Kako bi preživio, u Nizozemskoj je objavio par knjiga i drama, među kojima i “Boj na Kosovu”.

1992. bio je na rubu da se priključi srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio vratiti na teritorij bivše Jugoslavije ostao je u Amsterdamu. Tamo je tokom 1992. godine printao letke preko kojih je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije. Kada ga je ministar Gerd Leers odlučio 2012. godine deportirati u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan. Zadnje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom dijelu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gdje je ubrzo i preminuo.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI