JURČIĆ KOMENTIRAO FIKSIRANJE CIJENA GORIVA I ULAZAK U EUROZONU: ‘Hrvatska nema niti jedan realni uvjet zadovoljen da ulazi u euro’

Screenshot/N1

Novo fiksiranje cijena goriva na dva tjedna te hrvatski ulazak u eurozonu za N1 je komentirao ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

Usprkos najavi da bi bez intervencije Vlade cijene goriva od utorka porasle na 16 ili 17 kuna, cijene osnovnih goriva na autocestama gdje Vladina odluka ne vrijedi ipak su niže od utorka ujutro.

“Politika se svakako želi pokazati efikasna u borbi protiv nepogoda, kao što je sad inflacija s jedne strane. S druge strane kad se gleda dublje, je li Hrvatska uopće pripremljena za ovakve izvanredne situacije? Naime, ekonomija se ne rješava u jednom trenutku, nego se ekonomija rješava čitavo vrijeme. Kad su dobra razdoblja onda se stvara akumulacija i povećava se nacionalni kapital koji se koristi kad dođe do izvanrednih situacija”, rekao je Jurčić.

Osvrnuo se na fiksiranje cijena goriva.

“Pitanje je tko kakvu formulu koristi i kakvu formulu koristi vlada. S jedne strane vlada politički želi pokazati da brine o standardu građana, a s druge strane čuva proračun. Makar, kad čuva proračun u doba inflacije, kad su cijene veće uz iste porezne stope, proračun se više puni”, istaknuo je.Komentirao je i činjenicu da se cijene u Hrvatskoj formiraju dogovorom svih prodavača na tržištu.

“Mi u ekonomiji učimo da su krize sveti gral ekonomske znanosti i sveti gral ekonomske politike. Krize pokažu kakvo je ponašanje. Mi smo dosad govorili da je to tržišno ponašanje, a sad kad dođe kriza možemo vidjeti je li to stvarno tržišno ponašanje ili iza zatvorenih vrata postoje neki dogovori. Iako su dogovori zabranjeni”, naglasio je ekonomski analitičar.

Na upit do kada će Vlada moći fiksirati cijene goriva, odgovorio je kako “Vlada može administrirati odluke dok god postoji, samo je pitanje kako će to organizirati”.

Iako imamo visoku stopu inflacije koja iznosi više od 10 posto, od 1. siječnja 2023. ulazimo u eurozonu.

“Hrvatska nema niti jedan realni uvjet zadovoljen da ulazi u euro. Ima ove nominalne uvjete koji spašavaju Europu od hrvatskih troškova. U ovakvoj situaciji kad je visoka inflacija i lomi se gospodarstvo, svatko bi se najradije vratio u svoju valutu, pa čak ja mislim i Nijemci koji su imali najviše koristi. U ovoj situaciji, makar su oni to proglasili zlatnim teletom, bilo bi bi objektivno da se to barem do smirivanja inflacije pomakne”, zaključio je Jurčić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI