JUTROS IMENOVANA, A VEĆ JE DALA OSTAVKU? Švedska prvi put u povijesti odabrala ženu na čelo Vlade, a onda je ‘pao’ proračun

Foto: Flickr/Socialdemokraterna

Prva premijerka Švedske dala je ostavku samo nekoliko sati nakon što je imenovana.

Magdalena Andersson, najavljena je kao čelnica danas 24. studenog, ali je dala ostavku nakon što je njezin koalicijski partner napustio vladu te njezin proračun nije prošao.

Umjesto toga, parlament je izglasao proračun koji je sastavila oporba, a koji je predložila desnica.

“Rekla sam glasnogovorniku da želim dati ostavku”, rekla je gospođa Andersson novinarima.

Njezin koalicijski partner, Stranka Zelenih, poručio je da ne mogu prihvatiti proračun “koji je prvi put sastavljen s krajnjom desnicom”.



No, Andersson se nada kako će ponovno pokušati postati premijerka kao jednostranačka čelnica vlade.

“Postoji ustavna praksa da koalicijska vlada treba podnijeti ostavku kada jedna stranka odustane”, rekao je zastupnik socijaldemokrata te dodao:

“Ne želim voditi vladu čiji će legitimitet biti doveden u pitanje.”

Predsjednik parlamenta rekao je kako će u sljedećem koraku kontaktirati čelnike stranaka.

Andersson je jutros izabrana za premijerku jer joj je prema švedskom zakonu trebala samo većina zastupnika da ne bi glasovali protiv nje.

Stotinu godina nakon što su žene u Švedskoj dobile pravo glasa, na čelo vlade izabrana je 54-godišnjakinja i čelnica socijaldemokrata.

Njezin izbor na čelo manjinske vlade uslijedio je nakon 11-satnog dogovora s oporbenom strankom Ljevica, u zamjenu za veće mirovine za mnoge Šveđane. Osigurala je i potporu koalicijskog partnera Zelenih.

Od 349 članova Riksdaga, 174 su glasala protiv nje. No, pored 117 zastupnika koji su podržali gospođu Andersson, još 57 je bilo suzdržano, što joj je donijelo pobjedu samo jednim glasom.

Bivša juniorska prvakinja u plivanju iz sveučilišnog grada Uppsale, svoju političku karijeru započela je 1996. kao politička savjetnica tadašnjeg premijera Gorana Perssona. Posljednjih sedam godina provela je kao ministrica financija.

Prije nego što su zastupnici podržali Magdalenu Andersson, Švedska je bila jedina nordijska država koja nikada nije imala ženu za premijera, piše BBC.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI