Južnoafrički soj koronavirusa stigao u Hrvatsku! Zabilježeni prvi slučajevi!

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

“U Hrvatskoj su zabilježeni slučajevi zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa”, javlja N1.

Prema neslužbenim informacijama radi se o dva slučaja zaraze pa tek treba pričekati potvrdu od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Isti izvor javlja da je porastao i broj zaraženih britanskim sojem virus.

“Jučer smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20% pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrike, iz Zanzibara”, pojasnila je Petrović  u Novom danu N1 televizije.

“Prema postojećim podacima rekla bih da se britanska varijanta brže širi, kažu i do 50%. Kod te varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor što je pak slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji”, istaknula je Petrović.



Dodala je da i proizvođači cjepiva pažljivo prate pojavu novih varijanti koronavirusa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI