KAKAV BI TO BIO LUDI SPOJ! Stric Ivo na Kaptolu, a nećak na čelu Zagreba: Tomašević dolazi iz konzervativne katoličke obitelji!

Da je u Hrvatskoj uistinu sve moguće, potvrđuje primjer Tomislava Tomaševića, mladog aktivista, prvog čovjeka platforme Možemo i čovjeka koji bi, prema svim relevantnim anketama, trebao naslijediti pokojnoga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. U političku arenu Tomašević je zapravo prije desetak godina ušetao kao aktivist, a iz njegovih prvih ozbiljnijih javnih nastupa bilo je jasno kako je riječ o dečku koji promovira lijeve političke stavove.

Potvrđuju to, uostalom, i ljudi kojima se okružio, plaftormu Možemo u saborskim klupama predstavlja Sandra Benčić, s Tomaševićem je do saborskih klupa dogurala i Rada Borić, a s njim je donedavno surađivala i Katarina Peović, koja se, doduše, s njegovom platformom razišla u trenutku kada se doznalo da Tomašević pregovore vodi s Peđom Grbinom i njegovim SDP-om, što njoj nije odgovaralo jer u SDP-u ne vidi lijeve političke vrijednosti koje Radnička fronta zagovara. No samim time što je prije parlamentarnih izbora pristao na suradnju s Radničkom frontom Tomašević je dao naslutiti da je i njemu blizak taj svjetonazor koji otvoreno podupire Peović.

Osim toga, dio njegova tima su i Dragan Markovina i Bojan Glavašević, ali i niz drugih koji se ne libe otvoreno predstavljati svoje ideološko opredjeljenje, baš kao što to čini i Tomašević koji time ne odudara od svojih političkih načela, ali jamačno odudara od načela svoje obitelji.

Kakav spoj

 

Vjerovali ili ne, Tomašević je porijeklom Bosanac, baš poput HDZ-ova kandidata Davora Filipovića. Baka i djed ovog potencijalnog zagrebačkog gradonačelnika poznati su mještanima Vidovica, sela nedaleko od Orašja u susjednoj BiH. Ondje su, naime, Lucija i Luka Tomašević podizali svojih šestero djece, od kojih je danas živo njih četvero. Vidovice su inače malo mjesto koje je i danas u Bosni poznato kao kraj koji je posebno vezan uz katoličku crkvu. Mjesto je dalo najveći broj svećenika i časnih sestara u odnosu na broj stanovnika pa je tako, recimo, nedavno u Kotoru umirovljen Ilija Janjić, biskup porijeklom iz Vidovica. Tomislavov otac Smiljan uz sestru Mariju i dva pokojna brata, Miroslava i Miju, ima još dva brata, Ranka i Ivu, koji zapravo i u ovoj kampanji za nadolazeće lokalne izbore plijeni najviše pažnje.



Naime, Ivo je trenutno generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Jednostavno rečeno, Tomaševićev stric je svećenik, ali i jedna od najvažnijih osoba u crvkenoj hijerarhiji susjedne Bosne i Hercegovine. O tome koliko je Ivo Tomašević značajan u crkvenoj hijerarhiji možda ponajviše govori to što ga se jedno vrijeme spominjalo kao potencijalnog nasljednika zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića. Zamislite kakav bi to spoj bio, stric na Kaptolu, a nećak na čelu Zagreba, u šali nam govore stanovnici Orašja koji Ivu Tomaševića pamte kao svećenika koji je još od devedesetih kao tajnik stajao uz sarajevskog kardinala Vinka Puljića.

Rodio se, kako kažu, početkom “prvog mjeseca” 1960. godine, a iz rodnog kraja uputio se na školovanje u zadarsko sjemenište Zmajević, gdje je i upoznao Puljića koji mu je bio duhovnik. Kako su se prije tri desetljeća zbližili, tako se Puljić i Tomašević više nikada nisu ni razdvojili. U međuvremenu je Tomašević postao tajnik Biskupske konferencije BiH, a njegovi medijski nastupi u susjednoj zemlji nerijetko plijene pažnju. Baš poput nećaka Tomislava Tomaševića, i stric Ivo nerijetko sudjeluje u političkim raspravama u Bosni i Hercegovini, gdje se srčano bori za prava tamošnjeg hrvatskog naroda.

Ivo je, kažu nam u Bosni, više puta kritizirao dejtonsku podjelu Bosne na Federaciju i Republiku Srpsku, jer vjeruje kako je na taj način učinjena nepravda prema Bošnjacima i Hrvatima. Nije to njegovim nekadašnjim sumještanima ništa neobično, tvrde kako većina Posavljaka dijeli njegovo mišljenje, pa i teze u kojima je kritizirao HDZ BiH zbog suradnje njihovih predstavnika s Miloradom Dodikom, srpskim liderom poznatim po otporu prema službenom Sarajevu. Time se, prema Tomaševiću starijem, dovodi u pitanje državnost Bosne i Hercegovine, a kada je o Posavini riječ, odnos prema Srbima posebno je kritičan jer je mali broj raseljenog puka iz tog dijela Bosne koji se nakon rata uspio vratiti u svoje domove u Bosanskom Brodu, Derventi i drugim, nešto manjim okolnim mjestima.

Kao što je kritičan prema Čoviću i Dodiku, tako je monsinjor Ivo kritičan i prema Željku Komšiću, što je razumljivo jer ćete u BiH teško pronaći Hrvata koji Komšića smatra svojim legalno i legitimno izabranim predstavnikom. Angažiran je monsinjor Ivo i kao urednik Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH, gdje priprema vijesti iz Crkve u BiH za Radio Vatikan na hrvatskom jeziku. Ono o čemu se sigurno ne slaže sa svojim nećakom jest stav o misi za Bleiburg koja je lani održana u sarajevskoj katedrali. Dok su bošnjački mediji i političari zbog te mise žestoko nasrtali na kardinala Puljića, među prvima mu je u obranu skočio upravo Tomašević.

“Crkva je molila za pokojne i ubuduće će moliti ne dopuštajući da bude uvučena u bilo kakvu ideologiju”, oštro je tada tvrdio svećenik Tomašević koji je pritom neizravno ušao u konflikt s nećakovim političkim saveznikom Matom Kapovićem koji je iz Zagreba poručivao “se..m vam se na Bleiburg”.

Zapaljive situacije

Baš kao što je neobična biografija svećenika Tomaševića, neobično je i to što je Tomislavov otac Smiljan na nadolazećim lokalnim izborima, umjesto svojeg sina, podržao kandidata Domovinskog pokreta Miroslava Škoru. Tata Smiljan i inače je gorljivi desničar, dragovoljac Domovinskog rata i član niza veteranskih udruga. Poznat je i kao pravaš, član HSP-a AS-a kojim je nekoć rukovodila Ruža Tomašić. Danas je, pak, član stranke Projekt Domovina koju je osnovala Željka Markić, štoviše, on je jedan od dvoje vijećnika koji su izabrani u zaprešićko Gradsko vijeće, a njegova kolegica Barbara Knežević u međuvremenu se pridružila Domovinskom pokretu koji ju je kandidirao za gradonačelnicu Zaprešića.

Dok sin Tomašević tvrdi da će podržati inicijativu za vraćanje Trga maršala Tita, tata Tomašević bio je jedan od najistaknutijih boraca za brisanje imena maršalova trga u središtu Zagreba. Godinama se Tomašević stariji za to zalagao, a o odnosima s ocem svojedobno je Tomislav Tomašević govorio gostujući kod Stankovića. Tada je priznao kako zbog politike ponekad s ocem nije danima razgovarao.

“Kod nas je dolazilo do toliko zapaljivih situacija da danima ne bismo razgovarali. To su strast i emocije, neke stvari koje bi on izgovorio mene bi pogodile, neke koje bih ja izgovorio pogodile bi njega”, rekao je Tomašević tvrdeći da su i on i tata sličnih karaktera pa bi si u obiteljskim debatama nerijetko izgovarali i ono zbog čega bi poslije požalili. Bilo kako bilo, biografija obitelji Tomašević daje naslutiti da je riječ o konzervativcima i katolicima, no jabuka je, po svemu sudeći, u ovom slučaju pala daleko od stabla.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI