Kakav je ovo pad? Ulazak u recesiju možda će biti žestok kao nikada…

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagače zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji, koji ukazuju na dug i težak oporavak gospodarstva od koronakrize.

Dow Jones skliznuo je 807 bodova ili 2,78 posto, na 28.292 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,51 posto, na 3.455 bodova, a Nasdaq indeks 4,96 posto, na 11.458 bodova.

Najveći dnevni pad tih indeksa od polovice lipnja ponajviše je posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta.

S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je jučer 6 posto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, Nvidie…

Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih razina, na koje je palo u ožujku, zahvaljujući dosad nezabilježenim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama.



No, čini se da su ulagači postali previše optimistični, s obzirom da su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine, premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo.

„Posljednjih mjeseci tržište nije obraćalo pažnju na povećane rizike. Sada smo udaljeni oko 60 dana od predsjedničkih izbora u SAD-u, pa su se ulagači možda malo uplašili. Situacija u gospodarstvu se postupno poboljšava, no ono je i dalje krhko”, kaže Emily Roland, direktorica strategije u tvrtki John Hancock Investment Management.

A da se gospodarstvo postupno oporavlja, ali sporo ukazuju i jučer objavljeni podaci.

Tako je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene prošloga tjedna pao, no i dalje je vrlo visok.

Aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle su i u kolovozu, no taj se rast usporio u odnosu na prethodne mjesece.

U petak će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 1,4 milijuna.

Tu brojku će, kažu neki analitičari, biti teško dosegnuti, s obzirom da je izvješće agencije za zapošljavanje ADP u srijedu pokazalo da je u privatnom sektoru u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 428.000, dok su analitičari očekivali 950.000.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,52 posto, na 5.850 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,40 posto, na 13.057 bodova, a pariški CAC 0,44 posto, na 5.009 bodova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI