Kako će izgledati nastava na fakultetima? Svatko odlučuje za sebe, neki su već poslali upute, neki ne

wikipedia

Iako se još očekuju revidirane preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi nastave na fakultetima, neka sveučilišta i fakulteti već su donijeli odluku o načinu rada u novoj akademskoj godini.

Naime, zbog autonomije svakog sveučilišta, MZO može izdati samo preporuke, ne i upute, a zatim sveučilišta sama odlučuju kako će nastava biti organizirana, a pri tome se mogu, odnosno poželjno je, voditi preporukama MZO-a i HZJZ-a. Na koncu, o samom načinu održavanja nastave ovisi kako će ju odlučiti provoditi pojedini fakulteti, pa čak i profesori.

Sveučilište u Rijeci

Sveučilište u Rijeci na svojim je stranicama objavilo kako još uvijek ne mogu sa sigurnosti reći kako će se odvijati nastava i život na Sveučilištu, ali su ipak studente i profesore upoznali s okvirnim planovima, Međutim, ističu, doneseni su na temelju postojećih saznanja te se mogu mijenjati do početka i tijekom akademske godine, prenose Vijesti.hr.

U nastavku su preporuke:

  • Nastavno na dosadašnje preporuke MZO i HZJZ, planiramo redoviti početak i fizičku izvedbu nastave u novoj akademskoj godini. Obzirom na to, preporučujemo svim studentima koji ne žive u Rijeci i koji trebaju smještaj, da ga što prije osiguraju. Studenti koji su smješteni u kapacitetima Studentskog centra Rijeka, dobit će posebne upute, a neke se već mogu i naći na mrežnim stranicama SCRI. Studentima kojima su liječnici iz zdravstvenih razloga preporučili da ne sudjeluju u fizičkoj izvedbi nastave, uz predočenje relevantnih dokaza, bit će omogućeno da nastavu prate on-line.
  • Svaka sastavnica će donijeti planove izvedbe nastave koji će biti usklađeni s Modelom izvedbe nastave u ak. god 2020./2021., a koji omogućuje hibridnu izvedbu nastave, tj. mogućnost da se do 40% nastave planira i izvodi online. U slučaju obolijevanja ili potrebe za samoizolacijom, studenti će putem e-kolegija moći redovito pratiti nastavu. Naime, svaki nastavnik će imati mogućnost izvedbe nastave putem e-kolegija koji osigurava praćenje nastave, interakciju, provjere znanja i dostupnost literature.
  • Sastavnice će provoditi pojačane mjere zaštite zdravlja i sigurnosti koje uključuju mjerenje temperature za sve studente, zaposlenike i posjetitelje, obvezu nošenja maski, dezinfekciju ruku i zajedničke tehničke opreme prije i nakon korištenja, održavanje fizičke udaljenosti te ostale mjere vezane uz redovitu dezinfekciju prostora nakon nastavnih turnusa. Posebna pozornost posvetit će se planiranju rasporeda i organizaciji nastave na kolegijima koje pohađa više od 50 studenata, s ciljem izbjegavanja gužvi i reduciranja velikog broja studenata koji istodobno borave u zatvorenim radnim i zajedničkim prostorima. Broj studenata, zaposlenika i posjetitelja u zajedničkim prostorijama bit će ograničen, ovisno o veličini prostorije i mogućnostima održavanja fizičke udaljenosti. Raspored nastave će biti objavljen prije početka nastave na svakoj sastavnici, ali uz napomenu da će biti podložan izmjenama obzirom na epidemiološku situaciju i propisane mjere. Pravila ponašanja, boravka i kretanja prostorima Sveučilišta (hodnicima, kantinama, knjižnicama i drugima), a kojima se smanjuje mogućnost zaraze bit će istaknuta na svim vidljivim mjestima.
  • Kako nam je cilj na optimalan način pomiriti ciljeve prevencije i zaštite zdravlja te održavanje kontinuiteta i kvalitete nastavnog procesa, bit će potrebno kontinuirano se prilagođavati trenutačnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama. Posebna pozornost će se posvetiti brucošima koji će imati prioritet vezano uz fizičko održavanje nastave. Međutim, očekuje se i da studenti viših godina preddiplomskog i diplomskog studija budu u Rijeci i sudjeluju u izvedbi nastave on-site. Najveći izazov je izvedba praktične nastave koja se također planira izvoditi on-site, a upute za koju ćete dobiti na svojim sastavnicama.

Ističu kako kontinuitrano prate sve upute MZO, HZJZ i drugih relevantnih tijela te će svoje mjere i preporuke tome prilagođavati.



”Drage kolege, sigurna sam da ćemo ovu ‘novu normalnost’ prihvatiti kao priliku da iz nove perspektive promislimo u kojem smjeru želimo razvijati naše Sveučilište i zajednicu. Samo zajedno, znatiželjni i racionalni, solidarni i puni razumijevanja za druge, postići ćemo željene ciljeve očuvanja zdravlja i razvijanja naših sposobnosti. Molim vas da nam pomognete da ne posustanemo već da hrabro branimo naša prava na kvalitetno obrazovanje, istraživanje i sudjelovanje u zajednici”, poručuje Sveučilište u Rijeci svojim studentima.

FER: Brucoši bi trebali slušati nastavu na Fakultetu

Nastava na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu za sve studente preddiplomskih i diplomskih studija započet će prema planu, 28. rujna. Raspored nastave bit će objavljen tijekom rujna. Informacije o početku poslijediplomskih studija bit će objavljena naknadno, a nastava neće započeti prije 1. studenoga 2020. godine.

Uvodni sat za brucoše bit će održan u dvorani D1/D2 s izravnim prijenosom online, u petak, 25. rujna 2020. godine, u 11 sati, putem online platforme. Svi će brucoši dobiti poziv na taj događaj. Do 90 studenata koji se na vrijeme prijave moći će prisustvovati uvodnom satu uživo, u dvorani (uz poštivanje razmaka od 1,5 m).

S FER-a ističu kako bi brucoši trebali nastavu uglavnom pohađati što je moguće više na Fakultetu, u predavaonicama i na laboratorijskim vježbama, dakako, uz poštivanje svih propisanih mjera.

”Prva je godina ključna za sveučilišni studij i upoznavanje koncepata visokog obrazovanja i nastave na sveučilištu, posebno nakon prethodne školske godine koja je predstavljala veliki izazov učenicima završnog razreda srednje škole gotovo od početka (štrajkovi) do kraja (pandemija)”, poručuju.

Nastava za studente viših godina preddiplomskog te studente diplomskog studija bit će organizirana u hibridnom obliku, uživo i udaljeno, ovisno o potrebama predmeta. Detalji će se definirati u suradnji s nositeljima predmeta i tijekom rujna s njima će biti upoznati studenti.

Tijekom rujna definirat ćemo raspored sati koji će biti podložan promjenama, ovisno o razvoju situacije s pandemijom, s ciljem da studenti provedu na većini predmeta otprilike polovicu nastave u prostorima Fakulteta.

”Nastojat ćemo da studenti u prostorima Fakulteta ne provedu više od tri radna dana tjedno. Pri izradi rasporeda nastojat ćemo izbjegavati okupljanja većih grupa studenata i minimizirati broj dana koje će studenti provesti na Fakultetu, kako bi se smanjila potreba za putovanjem javnim prijevozom. Izvjesno je da će različite grupe započinjati s nastavom u različito vrijeme, kako bi se smanjio broj studenata koji se istovremeno nalazi na hodnicima Fakulteta”, ističu na FER-u.

Studente koji žive izvan Zagreb FER poziva da pronađu smještaj u glavnom gradu – u domovima ili da iznajme stan te da dolaze u prostore Fakulteta onda kada će se nastava provoditi u predavaonicama i laboratorijima, a kada će se provoditi online, da slušaju predavanja iz svojih domova.

Nastava na Pravnom fakultetu kombinirana

Pravni fakultet u Zagrebu izvijestio je studente da će se u novoj akademskoj godini nastava izvoditi u kombiniranom modelu (u učionicama i online), prema sljedećoj shemi:

  • Predavanja na obveznim predmetima u potpunosti online
  • Predavanja na izbornim predmetima u pravilu u učionicama za grupe od 15 do 30 studenata, online za predmete gdje je upisano manje od 15 ili više od 30 studenata. Detaljni raspored bit će objavljen nakon obavljenih upisa u više godine studija.
  • Seminari i vježbe na fakultetu
  • Konzultacije u pravilu online, uz mogućnost konzultacija na Fakultetu ako je to nužno
  • Obrane završih radova na Fakultetu ili online, prema dogovoru nastavnika i studenta

Budući da je briga o zdravlju studenata i nastavnika na prvom mjestu, oni oblici nastave koji se izvode u većim grupama (predavanja, koja se uobičajeno izvode u grupama do 150 studenata) odvijat će online. S druge strane, kod onih oblika nastave gdje se zahtijeva veća interakcija između studenata i nastavnika (seminari, vježbe i neki izborni predmeti) i koji se u pravilu odvijaju u manjim grupama naglasak će biti na nastavi u učionicama (uz poštivanje svih epidemioloških preporuka).

S Pravnog fakulteta ističu da je navedeni plan podložan promjenama uslijed promjena epidemiološke situacije.

”U slučaju da to postane nužno zbog objektivnih okolnosti, Fakultet će organizirati nastavu u potpunosti online na svim kolegijima. S druge strane, u slučaju značajnog poboljšanja epidemiološke situacije, moguće je da će se povećati udio nastave koja se izvodi na Fakultetu”, napominju.

Nastava za sve studente započet će prema planu, 23. rujna za studente prve, druge i treće godine integriranog pravnog studija (modularni sustav nastave) te 1. listopada za studente svih drugih studija.

Bez obzira na činjenicu da će se nastava izvoditi u kombiniranom obliku, na Pravu smatraju da je za studente najbolje da u svakom slučaju dođu u Zagreb, u domove ili iznajmljene stanove, pišu Vijesti.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI