KAKO JE MOĆNA DIREKTORICA TZ-a ZAGREB USPJELA IZBJEĆI PRITVOR? Svjedoci opisuju da su se kućice dobivale od Bandićeve ‘žene iz sjene’ kao i od pokojnog gradonačelnika

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Denis Mohenski jedan je od uhićenih u velikoj policijskoj akciji kojom se, po svemu sudeći, razbija ostavština pokojnoga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Mohenski je inače znan kao jedan od organizatora zagrebačkog Adventa, ali i kao tip koji je mešetario kućicama na najprometnijim gradskim lokacijama.

Sve to odvijalo se preko njegove tvrtke Demo Rebus, koja je od Bandića dobivala 50-ak kućica za koje je plaćala samo pola cijene, da bi ih zatim iznajmljivala po deseterostruko višim cijenama.


Mohenski je pritom imao poseban status, baš zbog bliskosti s pokojnim gradonačelnikom.

Njegova je tvrtka inače osnovana u ljeto 2016. godine, a registrirao ju je za organizaciju poslovnih sajmova i sastanaka, premda se on zapravo formalno ne vodi kao njezin vlasnik.Naime, vlasnica je Sunčana Mohenski, dok je Denis Mohenski direktor Demo Rebusa, tvrtke za koju u biznisu s Bandićem javni natječaji nisu postojali. Poveznica između Bandića i ovog misterioznog poduzetnika bio je također uhićeni vozač pokojnoga gradonačelnika Zdravko Krajina. On je također za sitan novac od Bandića dobivao kućice koje je davao u podnajam.

Oni koji poznaju odnose ovog trojca potvrđuju kako ih je spojio Bandićev vozač koji je nerijetko zalazio na Remizu u restoran Deno u vlasništvu Mohenskog. U samo nekoliko godina postojanja, Deno je uspio dogurati do višemilijunskih prihoda. Bez ijednog zaposlenika ostvarivali bi prihode od gotovo pet milijuna kuna te dobit veću od milijun kuna. Uz to što se bavio organiziranjem Adventa, ovaj je poduzetnik bio i jedan od organizatora Ljeta na Zrinjevcu, koji je baš poput Adventa i Adventskog vjenčića proglašavan manifestacijom od posebnog interesa za grad Zagreb.

U svemu tome prste je imala i Turistička zajednica grada Zagreba, pod čijom je palicom organiziran i Uskrs u Zagrebu, u kojem je također prste imao Deno. Treba, međutim, napomenuti kako su ključni za određivanje toga tko će dobiti koju ulicu i trg na gradskim manifestacijama bili pokojni Bandić i njegova kolegica Martina Bienenfeld koja je, usput rečeno, bliska prijateljica premijera Plenkovića. Jedno se vrijeme spominjala i kao moguća HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države, pa i zagrebačku gradonačelnicu.

Organizacija cijelog Adventa i unosnog posla s kućicama koje su se davale u najam, kako to sada priznaju upućeni, bila je podijeljena između Bandićevih suradnica, ali i ekipe bliske šefici zagrebačke Turističke zajednice Bienenfeld. Njih dvoje jesu bili bliski, no njihovi su timovi vodili borbe za lokacije i prevlast. Samo je posljednje godine održavanja Adventa, uoči koronakrize, dodijeljeno više od 200 kućica bez natječaja, a za to se još tada zainteresirao USKOK, koji je po svemu sudeći odlučio pričekati Bandićevu smrt da bi počeo djelovati.

Dio “kraljeva Adventa”, osim kućica na atraktivnim lokacijama, dobivao je i pomoć od Turističke zajednice koja je iznosila više od pet milijuna kuna, dok su zapravo najveći udio tog novca dobivali oni koji su poslije lokacije za kućice preprodavali i iznajmljivali za gotovo stotinu tisuća kuna po kućici. Riječ je o tvrtkama koje su išle preko Turističke zajednice, odnosno preko Bienenfeld. Prema planu zagrebačkog TZ-a, zadnju godinu Adventa tvrtke Katapult promocija i Katapult koncept dobile su više od 1,1 milijun kuna, što je ujedno rekordan iznos. Godinu prije toga novac je od Bienenfeldičine zajednice dobila tvrtka Katapult event, a sve te tvrtke u vlasništvu su Marija Klapčića i Slavice Olujić-Klapčić, koji godinama slove kao suorganizatori Adventa, i to u suradnji s Turističkom zajednicom.

Sve je to, dakako, odobrio Bandić, dok su zakupci progovarali o reketarenjima, tvrdeći da njihove programe odbijaju i da sve šalju na Katapult. Dio novca davan je na ruke, a dio uplaćivan na račun, te su tako zakupci dolazili do svojih kućica, a natječaja nije bilo.

Subvencije za Advent od Turističke zajednice dobivala je i tvrtka u vlasništvu Ivane Periše Svibanj projekt, koja je subvencionirana s 300.000 kuna. Isti je iznos dopao i Udrugu Legende koju vodi Aleksandra Pernar, kućicu je na Adventu dobivala i tvrtka Dobra nota u vlasništvu Kraljeva ulice, odnosno Mirana Hadži-Veljkovića i Zlatka Petrovića, a uz to treba napomenuti i manifestacije poput Adventa u Griču, Živih jaslica i raznih glazbenih programa koji je također pod sumnjivim okolnostima financirala Turistička zajednica.

Kompletnu zagrebačku špicu na posljednjem je Adventu dobio Denis Mohenski, koji je za najam 50-ak kućica Gradu platio 311.000 kuna, da bi onda svaku od njih iznajmljivao za iznose od 35 pa sve do stotinu tisuća kuna. U kontekstu Adventa i kontroverzija vezanih uz Bandića i njegova šurovanja valja spomenuti i tvrtku Kokoš ili jaje koja je držala Fuliranje na Štrosu, a povezana je s Damjanom Ljuštinom, sinom dugogodišnjega Bandićeva suradnika Duška Ljuštine, koji je također i na Adventu imao kućice. Inače je na stranicama tvrtke, ali i u sudskom registru kao direktor tvrtke naveden Roman Pokos, a prokuristica je svojedobno bila Ivna Franić-Ljuština, supruga Damjana Ljuštine. S Adventom je povezivana i tvrtka Pepermint, u vlasništvu Borisa Kovačeka i Tome Ricova, čija je sestra bila Bandićeva savjetnica.

Na iznenađenje dijela javnosti, s Bandićem je povezan i glavni ravnatelj HRT-a, uhićeni Kazimir Bačić. I baš kao što se Bandićevi dugogodišnji suradnici pitaju tko je od njih sljedeći, tako se i na HTV-u pitaju hoće li istraga stati s Bačićevim uhićenjem, dok dio zaposlenika likuje i tvrdi kako su takav epilog čekali godinama.

U HDZ-u, pak, tvrde da se Plenković ionako početkom jeseni kanio riješiti Bačića kojemu mandat istječe iduće godine. U vladajućim redovima govori se da je Plenković planirao provesti čistke kadrova svojih prethodnika Karamarka i Brkića na Prisavlju, a nije ga previše zanimalo ni lobiranje ministrice Obuljen-Koržinek koja se zalagala za ostanak svojeg prijatelja Bačića. Upućeni smatraju da će Plenkoviću ova uhićenja poslužiti kao paravan za to da se upusti u čistku na javnom servisu, no treba spomenuti i to da je Bačić samo formalno ravnatelj javne televizije koju su posljednjih godina preplavili skandali.

Naša sugovornica, ujedno i dugogodišnja televizijska zaposlenica, kaže kako Bačić ni jednu odluku nije donio samostalno, ignorirana su europska upozorenja o cenzuri i korupciji na javnoj televiziji, dogovarani su višemilijunski ugovori s vanjskom produkcijom, a i tu zasigurno ima pogodovanja i mešetarenja, oprema na televiziji nikada nije bila lošija, sadržaj je nekvalitetan i podložan politici, golem je pritisak na ekipu iz informative, a s televizije odlazi sve više kvalitetnih ljudi koji takav pritisak i takve uvjete ne mogu više trpjeti.

Nitko nije mogao očekivati da će se Kazo ovako transformirati, govori naša sugovornica, navodeći kako ga oni uglavnom znaju kao zeta moćne HRT-ove bake Ksenije Urličić i nekadašnjeg šefa Tehnike. Brat Ksenije Urličić bio je Žarko Domljan, utjecajni HDZ-ovac i prvi predsjednik Sabora koji je nedavno preminuo pa mnogi vjeruju kako je upravo u tim obiteljskim vezama Bačić vidio i svojevrsnu zaštitu od eventualnog kaznenog progona.

Zaposlenici s HRT-a govore kako se Bačić kao ravnatelj nastojao držati u sjeni, mičući iz Nadzornog odbora ljude koji su još prije nekoliko godina pozivali na istrage HRT-ova kriminala i višemilijunske korupcije. Ta je ekipa maknuta uz blagoslov zaboravljenog HDZ-ovca Jasena Mesića, koji se s vremenom sklonio u diplomaciju. Bačićev mandat na javnoj televiziji obilježili su medijski napisi o seksualnom uznemiravanju na Prisavlju, kao i anarhija kojom se Bačić služio glumeći velikog vođu. Tako je, primjerice, nedavno angažirao dva snimatelja i dva tehničara kako bi iz svojeg ureda pratio sjednicu koja se održavala u istoj zgradi.

Na HRT-u vjeruju da je najvažnija karika koja stoji iza njegova utjecaja zapravo Mislav Stipić, čovjek koji je promijenio pet stranaka, povezao se s Hrvojem Vojkovićem i Darinkom Kosorom te zapravo godinama slovi kao siva eminencija javne televizije.

Stipića je Bačić branio i nedavno kada ga je jedna kolegica teretila za neprimjerene razgovore i seksualne sugestije, a dok je u tom slučaju sve demantirano, teško su se mogle demantirati Bačićeve veze s aferom Janaf. Navodno su i on i Stipić posjećivali kontroverzni klub bivšeg šefa Dragana Kovačevića, u čijem je Janafu radi i Bačićeva kći Andreja, dok je paralelno s time na javnoj televiziji vijesti uređivala Kovačevićeva djevojka Dajana Šošić.

Na HRT-u je Bačić zaposlen još od početka 80-ih, a za to vrijeme u imovinsku karticu uspio je upisati pozamašan broj nekretnina. Vlasnik je kuće od 889 m2 u Zagrebu u ulici Vijenac iz koje je i priveden, a uz to posjeduje stan i poslovni prostor u Dubrovniku, dva stana u Zagrebu i kuću s okućnicom u Strmcu. Supruga je vlasnica dvaju stanova u Zagrebu te kuće s okućnicom i apartmana u Selcu, a uza sve to, posjeduju i jedrilicu. U jeku policijskih pretresa koji su uslijedili nakon Bačićeva uhićenja policija je upala u stan u strogom centru Zagreba u Radićevoj ulici, gdje se nalazi nekretnina u vlasništvu Milana Lončarića, koji je također uhićen s ravnateljem javne televizije.

Riječ je o vlasniku tvrtke Slanica kojoj je navodno pogodovao ravnatelj Bačić, a istražitelji vjeruju da je Bačić nagrađen za posredovanje s Bandićem, vezano uz projekt Vrtovi svjetla, baš tim stanom u Radićevoj. Bačića policija sumnjiči za trgovanje utjecajem, dok je Lončarić osumnjičen za davanje mita. Kako tvrde upućeni, Bačić je posredovao između Lončarića i pokojnog Milana Bandića vezano uz kompleks Vrtovi svjetla koji se nalazi iza tornja TEŽ-a. Sporni dvojac povezuje i legalizacija objekta u Radićevoj ulici, a postoji sumnja da je Bačić Lončarićev novac nosio pokojnom Bandiću te zauzvrat dobio sporni stan u Radićevoj koji se ne spominje u njegovoj imovinskoj kartici.

Usput rečeno, Lončarić je nekadašnji direktor, ali i većinski vlasnik ugašenog TEŽ-a, nakon čega je krenuo u gradnju luksuznog stambenog kompleksa poznatog pod imenom Vrtovi svjetla. Bačić i Bandić navodno su dugi niz godina prijatelji. Tijekom njegova ravnateljskog mandata cenzuriran je dobar dio kritički nastrojenih priloga o Bandiću u čijoj je Turističkoj zajednici jedno vrijeme radila Bačićeva kći, i to ne tako davne 2018. godine. Ondje se, doduše, zadržala samo nekoliko mjeseci, no poveznice su ostale pa su se njih dvojica zajedno fotografirala na izboru za Miss Universe.

HRT je realizirao niz projekata s Gradom Zagrebom poput, primjerice, Ljeta na Zrinjevcu pa se sve zapravo radilo po principu ruka ruku mije. Je li moguće da za te poslove nije nitko znao, pitaju se na HRT-u i pritom posebno spominju Stipića, koji se godinama nastoji ograditi od toga da je baš on ključni čovjek HRT-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI