KAKO PREŽIVJETI U DOBA INFLACIJE? Umirovljenici su reducirali proračun za prehranu, a neki već preskaču jedan obrok u danu

Foto: Duje Klaric / CROPIX

U uvjetima gospodarske krize i velike inflacije, građanima je sve teže živjeti. Prema jednom istraživanju čak 81 posto potrošača reklo je da su reducirali proračun za prehranu dok 53 posto njih već sada preskače jedan obrok u danu.

Umirovljenici na jednoj zagrebačkoj tržnici su rekli kako su “svjesni cijena”, piše HRT.

“Što možemo, nemaš izbora, moraš jesti. Pazim što kupujem i ništa se ne baca”, rekla je jedna umirovljenica.

Druga navodi kako “ne bi mogla živjeti da nema pomoć, a pomažu joj djeca, povratnici iz Australije”.

Mnogi umirovljenici se prilagođavaju te ističu kako smo “majstori u tome jer zapravo nikada nismo ni izašli iz krize”.



S jedne strane cijene nekih proizvoda zaista divljaju, ali prodavači ističu kako su kod njih ostale jednake kao prije. No, cijene nekih proizvoda se razlikuju od tržnice do tržnice.

“Na ovoj deklaracija iz prošle godine luk je koštao 10 kn i danas je 10 kn, sve cijene su iste kao i prošle godine. Ima cjenkanja, ali naši stalni kupci se ne žale”, naglasile su prodavačice na tržnici.

Primjerice, crveni luk se lani na nekim tržnicama prodavao za 6 do 8 kuna, danas mu je cijena oko 10 pa sve do 12 po kilogramu. Krumpir je bio 4 ili 5 danas oko 8, blitvu smo plaćali od 15 pa do 20 kuna, a danas je nema ispod 25.

O svemu su se oglasili iz Udruge za zaštitu potrošača. Oni smatraju kako će “biti još i gore”. Svi strahuju od zime i cijene energenata, ali i ističu da cijene mnogih proizvoda nemaju veze sa stvarnošću.

“Prvo je izgovor bio poskupljenje energenata, pa onda ukrajinski rat, ali ustanovilo se da zapravo među tim poskupljenjima, jako malo je onih koja doista imaju osnova. Neka poskupljenja počela su na prošlogodišnji urod i proizvodnju, dakle uljarice iz prošle godine proizvedene po cijenama energije iz prošle godine, nikakvog opravdanja za poskupljenje nema, isto vrijedi i za brašno”, rekla je Ana Knežević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača.

Cijene su visoke, mijenjaju se iz dana u dan, a mnogi se s razlogom pitaju što nas tek čeka sljedeće godine.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI