KAKO RAZVITI POLJOPRIVREDU NA ŠOLTI? Ministrica poljoprivrede s vinogradarima i maslinarima

Tomislav Kristo/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u sklopu dvodnevnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji posjetila je i otok Šoltu. Obišla je vinograd Kalebić te se sastala s vinarima, maslinarima i predstavnicima općinskog vijeća na temu razvoja poljoprivrede na Šolti.

Posebni naglasak bio je na vinogradarstvu, maslinarstvu, navodnjavanju i okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta, piše u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Resorna je ministrica obišla i lovačku kuću ‘Bratska kuća’ i proširenu uljaru u mjestu Grohote, projekt sufinanciran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

Vinograd Kalebić se nalazi na području Poganice te je jednim dijelom sufinanciran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Od crnih sorti prevladava šoltanski dobričić, uz mali plavac, crljenak i merlot, a od bijelih je najzastupljeniji pošip.

Osim vinarije, ministrica je obišla i uljaru Poljoprivredne zadruge Grohote-Šolta, koja je najstarija na otoku Šolti. Uz pomoć investicijske Mjere 4 Programa ruralnog razvoja kapacitet postojeće uljare dvostruko je povećan.



Uzgojem maslina na Šolti bave se 82 poljoprivredna gospodarstva na površini od 104 hektra, a Šoltansko maslinovo ulje nosi zaštićenu oznaku izvornosti na razini EU, ali je i dobitnik mnogobrojnih priznanja na raznim smotrama i manifestacijama.

Na otoku djeluje Udruga Zlatna Šoltanka čiji su članovi u okviru NYIOOC natjecanja 2021. godine osvojili zlatnu medalju za dva ekstra djevičanska maslinova ulja. I na ovogodišnjem NYIOOC natjecanju 13 hrvatskih maslinovih ulja nagrađeno je zlatom, od kojih su dva ekstra djevičanska maslinova ulja proizvođača s otoka Šolte.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI