KAKO SE BORITI PROTIV VISOKIH CIJENA ENERGENATA? Šibenski poduzetnici rješenje vide u – solarnim panelima

Pixabay/Ilustracija

Poduzetnici se u posljednje doba sve više suočavaju s previsokim cijenama energenata pri čemu prednjači poskupljenje električne energije. Tako primjerice šibenski poduzetnici za račune za struju izdvajaju više novaca nego za plaće radnicima. O Vladinim mjerama ističu kako su “privremena pomoć” dok dugotrajno rješenje vide u solarnim panelima.

To nemilosrdno povećanje cijena pogodilo je proizvodne pogone u šibenskoj poduzetničkoj zoni. U tvrtki za proizvodnju stakla, koja zapošljava desetak radnika, ističu kako postoji realna opasnost za gašenje poslovanja, objavio je HRT.

“Budući da obrada stakla troši puno energije, većini u Hrvatskoj se povećala cijena za energiju 4 do 5 puta. Znači, 400 do 500 posto”, rekao je Živko Mikulandra, vlasnik tvrtke za proizvodnju stakla u poduzetničkoj zoni PODI.

Osvrnuo se na mogućnost davanja otkaza te istaknuo kako mu to nije opcija jer ima deficit radnika.

“Iznos koji plaćamo mjesečno za energiju, struju približno je jednak neto plaćama radnika koji rade na tome”, naglasio je.Iako će Vladine mjere, koje su aktivne od listopada do ožujka, ublažiti probleme, poslodavcima su u međuvremenu stigli računi za prethodne mjesece.

Mikulandra ističe kako je u problem u računima za prethodna četiri mjeseca gdje moraju plaćati 500 posto veće račune.

Smatra da su najbolji “lijek” za poskupljenja i dugoročna alternativa – solarni paneli.

Grad je dosad zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i resornim ministarstvom sufinancirao solarne panele kućanstvima u iznosu do 50 posto. Za poduzetnike je situacija drugačija.

“Kod samih privatnika, odnosno poduzetnika, tu govorimo o direktnim kontaktima s HEP-om, odnosno s ministarstvom, s obzirom na to da se radi o dosta velikim investicijama. Kad se govori o projektnoj dokumentaciji, grad Šibenik nema stručnjaka za projektnu dokumentaciju”, istaknuo je Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika.

U šibenskom brodogradilištu imaju plan kako doskočiti poskupljenju energenata. Želja im je postaviti solarnu elektranu, kojom bi pokrili 90 posto potreba za električnom energijom.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI