KAKO SE ZAŠTITITI OD PTIČJE GRIPE? Određuje se obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama

Pixabay/Ilustracija

Na snagu je stupila naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, objavilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Mjere se odnose na područje cijele države, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Tako se vodena perad (patke i guske) moraju držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

U zonama ograničenja odnosno zoni zaštite i zoni nadziranja određenima zbog pojave visokopatogene influence ptica na području Zagrebačke županije, zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda i drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica.

Iz Ministarstva su rekli  kako je u svrhu ranog otkrivanja visokopatogene influence ptica “iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu”.Ministarstvo apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu sa zamolbom da se pridržavaju odredbi naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi te širenje bolesti i time umanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito.

Iz Ministarstva naglašavaju kako su osigurali 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti kod ptica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI