Kako to izgleda kad migranti provale u dom: Uništen namještaj, tragovi nužde, razbacana hrana…

Ranko Suvar/Cropix

Mnogi stanovnici pograničnih dijelova Hrvatske, a posebno stanovnici Gorskog kotara i kvarnerskog zaleđa u posljednjih su mjeseci u panici. Sve su učestalije provale migranata na tom području, u njihove kuće i vikendice. Ljudima iza takvih provala ostaju velike novčane štete, a za pretrpljenu emocionalnu štetu, strah i stres da ni ne govorimo.

Tako se od jučer društvenim mrežama širi objava jedne opljačkane stanovnice Fužina, kojoj su u noći, 2. studenog migranti provalili u dom. “Teško mi je opisati tu štetu, žalost i nervozu koju su mi načinili”, napisala je Valentina Nitkowa na svojem Facebook profilu, priloživši fotografije svog doma u apsolutnome kaosu.

Slike govore više od riječi. Nepozvani su gosti ostavili iza sebe silan nered i prljavštinu. Uništen interijer, potrgani i zaprljani namještaj, prljavo posuđe posvuda, tragovi obavljene nužde, ukradena ili isprljana odjeća – samo su sažetak posjeta grupe ilegalnih migranata. Ove fotografije jedan su u moru dokaza zašto su Delničani ljetos organizirali veliki prosvjed, zazivajući vojsku na granicama i veću zaštitu od države, o čemu smo pisali ovdje.

Iako neki predsjednički kandidati, poput Miroslava Škore ili Ivana Pernara, otvoreno zagovaraju oružane snage na granicama RH, od nadležnih institucija, poput Ministarstva obrane, predsjednice ili premijera, nema konkretne odluke oko ovog problema. U međuvremenu, ljudima koji žive u pograničnim mjestima ne preostaje ništa drugo, doli zaključati vrata i nadati se da se njihova kuća neće naći na udaru.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI