KAKO UBRZATI PUT PREMA ČLANSTVU U EU? Milanović i Pahor dočekuju predsjednike zemalja zapadnog Balkana

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Proces Brdo-Brijuni je inicijativa koju su pokrenuli Hrvatska i Slovenija, a predsjednici obaju zemalja Zoran Milanović i Borut Pahor u ponedjeljak su domaćini predsjednicima zemalja zapadnog Balkana. Cilj te inicijative je razmatranje kako ubrzati put prema članstvu tih zemalja u Europskoj uniji.

Najavljen je dolazak albanskog predsjednika Bajrama Begaja, članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića, predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, predsjednice Kosova Vjose Osmani, predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovogodišnji susret bit će prilika za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja.

Podsjetimo, Srbija i Crna Gora već pregovaraju s EU-om, Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile su pregovore u srpnju nakon godina zastoja, a Kosovo i BiH još čekaju status kandidata.

Inače, sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se od 2013., a inicijativa ima običaj ugostiti dužnosnike zemalja i izvan područja jugoistoka Europe, no ove godine nije najavljen nijedan.



Njemačka kancelarka Angela Merkel imala je tu ulogu u Dubrovniku 2014., francuski predsjednik Francois Hollande na prvom skupu u Brdu 2013., prošle godine je u istom dvorcu bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a 2015. je na skupu u Zagrebu bio tadašnji američki potpredsjednik, a današnji predsjednik Joe Biden.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI