KAKVA ĆE BITI ODLUKA O OPTUŽNICI PROTIV ANE KARAMARKO? Tvrdila da nije kriva, povukla obranu, sve priznala i objasnila ‘mutne poslove’

Foto: Niksa Duper / CROPIX

Supruga bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, Ana Karamarko u srpnju 2020. godine bila je uhićena zbog sumnji u utaju poreza. U akciji Flajš, ona je bila jedna od 38 pravnih i fizičkih osoba koje su se sumnjičile za porezne prijevare i utaje u vrijednosti 20 milijuna kuna. Ana Karamarko tada je iznijela obranu i rekla da nije kriva, a njezin suprug je objavljivao na Facebooku da je uhićenje njegove supruge zapravo progon protiv njega, piše Večernji list. 

U međuvremenu se Ana Karamarko predomislila u vezi svoje obrane, pa je tijekom istrage koja je u srpnju ove godine rezultirala optužnicom, promijenila stav.

Ponovno je iznijela obranu, a ovoga puta je priznala utaju poreza. Protiv nje i njezinih suoptuženika, predvođenih Tomislavom Pavkovićem i Oliverom Kolobarićem, koje je USKOK označio mozgom cijele te operacije, u srijedu će se očitovati zagrebački Županijski sud. Optužno vijeće će odlučiti o pravomoćnosti optužnice, ali prije toga će se doznati je li se netko od optuženika odlučio na priznanje krivnje i nagodbu s USKOK-om.

Iz USKOK-a su rekli kako su Pavković i Kolobarić organizirali zločinačko udruženje koje se bavilo poreznim prijevarama. USKOK ih tereti za niz dobro osmišljenih poreznih prijevara, pa se tako Ana Karamarko tereti da je njezina tvrtka Drimia dvjema Pavkovićevim tvrtkama platila ukupno 467.500 kuna za usluge koje u stvarnosti nisu obavljene.

“U fakturama koje su tvrtke Analytics expert i Le Noke isporučile Drimiji navedene su usluge koje nisu obavljene. Odnosno ti su računi fiktivni. Preko kolege Dinka Jagića, zamolila sam Pavkovića da mi pomogne podići taj novac. On je izdao te fakture koje sam ja, odnosno moja tvrtka platila. Poslije toga mi je Pavković, nakon što je prošlo neko kraće vrijeme od uplata, taj iznos vratio umanjen za PDV. Novac koji sam od njega dobila koristila sam za potrebe svoje tvrtke koja je imala određene investicije koje se nisu mogle podmiriti preko računa. Nakon što me je Porezna uprava tražila dokumentaciju vezano za ta dva računa, od Pavkovića sam tražila da ugovorima uredimo taj odnos. Nastojali smo ‘bekapirati’ tu situaciju, a vezano za naknadu dostavu tih računa CRM-u, u tome je sudjelovao i Dinko Jagić”, rekla je Ana Karamarko.



Dodala je kako je on znao njezine dogovore s Pavkovićem i zbog toga je komunicirala s njim.

Inače, neki od njezinih suoptuženika su se tijekom istrage branili šutnjom, dok su neki iznijeli opširne obrane, a među njima su i Pavković i Kolobarić.

Pavković dio inkriminacija koje mu se stavljaju na teret priznao, a dio je negirao, a na dio se nije htio očitovati. Negirao je da je porezne prijevare za koje se tereti počinio u sklopu zločinačkog udruženja koje je on organizirao.

Rekao je da je bivši vlasnik knjigovodstvenog servisa jer ga je prodao jednom srbijanskom državljaninu.

“Htio sam depersonalizirati svoje poslovanje na novu tvrtku, koju vodi moja nećakinja. Ja sam prešao u građevinski sektor. Dok sam vodio knjigovodstveni servis, znao sam pogodovati zahtjevima klijenata i frizirati knjigovodstvenu dokumentaciju. Zbog toga sam kao knjigovođa došao na zao glas zbog čega sam želio prebaciti poslovanje na potpuno novu tvrtku koja se onda ne bi sa mnom povezivala”, rekao je Pavković.

Kolobarić je priznao krivnju, da bi zatim opisivao koje je sve tvrtke osnovao i kako su te tvrtke funkcionirale.

Za vrijeme izvida Pavković, Kolobarić i ostali su bili tajno praćeni i prisluškivani, što je sada jedan od dokaza u optužnici podignutoj protiv njih.

Nakon uhićenja prije malo više od dvije godine, dio optuženika je jedno kratko vrijeme bio pritvoren.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI