KAKVE SU ZALIHE REMDESIVIRA? Ministarstvo zdravstva ponovno odgovara HUBOL-u

Foto: Robert Fajt/Cropix

Ministarstvo zdravstva u utorak je odgovorilo na prozivku Hrvatske udruge bolničkih liječnika o zalihama lijeka remdesivira, koji se koristi prilikom liječenja koronavirusa.

“U 37 bolnica u Hrvatskoj trenutno se liječi 613 pacijenata oboljelih od covida-19, od čega je njih 39 u jedinicama intenzivne skrbi s teškom kliničkom slikom. Kako lijek remdesivir kao i ostali lijekovi za oboljele od covid-19 nije namijenjen za široku primjenu, već isključivo za ciljanu skupinu hospitaliziranih pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak u liječenju, lijek remdesivir ne primjenjuje se na sve hospitalizirane pacijente te su zalihe dostatne trenutnim potrebama bolnica”, stoji u priopćenju iz Ministarstva zdravstva.

Dodaju kako sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, iste mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije.

“Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama jer iz svih izvješća iz bolnica razvidno je da lijeka ima, te su bolnice kojima treba remdesivir za njihove pacijente u mogućnosti nadomjestiti trenutni nedostatak lijeka međusobnom koordinacijom što je uvriježena praksa usvojena tijekom epidemije”, nastavljaju iz Ministarstva.

O potrebi primjene remdesivira za svakog pacijenta odlučuje liječnik specijalist, a na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice je da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama više od trenutnih vlastitih potreba, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.



Ministarstvo navodi kako su u tijeku postupci za ugovaranje i nabavku novih količina remdesivira za potrebe hrvatskih bolnica putem objedinjene nabave u okvirima Europske unije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI