Kalifornija: U požarima poginule 23 osobe

screenshot

U požarima koji haraju Kalifornijom poginule su 23 osobe. Svoje domove dosad je moralo napustiti gotovo 300.000 tisuća stanovnika, javlja HRT.

“Spasioci su otkrili jučer tijela 14 osoba smrtno stradalih u najrazornijem požaru ikad zabilježenom u Kaliforniji”, izjavio je Kory Honea, šerif okruga Butte, u kojem se nalazi Paradise, grad s 27.000 stanovnika, sjeverno od Sacramenta, glavnog grada Kalifornije.

Na više desetaka kilometara oko Paradisea nebo je bilo zatamnjeno od dima a sunce se teško naziralo.

Stanovnici su pobjegli od opasnosti dok su na cesti koja vodi prema centru ležale olupine automobila. Električni stupovi nagriženi su vatrom. “Samo su se neki poljoprivrednici vratili da vide u kakvom im je stanju stoka”, objasnila je jedna policajka.

Požar je zasad poharao više od 40.000 hektara a savladan je samo u razini 20 posto, po CalFireu, vatrogasnoj agenciji Kalifornije. Ozlijeđena su tri među više o 3200 raspoređenih vatrogasaca.Predsjednik Donald Trump, na putu u Francuskoj zbog obilježavanja stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, strogo se osvrnuo na Kaliforniju koja je upravo izabrala demokratskog guvernera. “Nema nijednog razloga za te velike požare u Kaliforniji, smrtonosne i skupe, osim jako lošeg upravljanja šumama”, napisao je jučer u tvitu Trump.

U Južnoj Kaliforniji gdje haraju drugi požari, 200.000 osoba među kojima svi stanovnici Malibua, blizu Los Angelesa, dobili su naredbu o evakuaciji zbog požara nazvanog Woolsey koji je poharao gotovo 28.000 hektara i uništio najmanje 150 kuća od četvrtka popodne.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI