KALINIĆ KRITIZIRAO FRANCUSKE AVIONE: ‘Kupovati zastarjelo je bacanje novaca, da ih nismo kupili istrunuli bi im na aerodromu’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

O sukobu hrvatskog predsjednika i ministra obrane za N1 je govorio stručnjak za sigurnost i bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

“Osobno smatram da je davno trebalo sjesti za stol i dogovoriti detalje. Razočaran sam, to su periferne stvari. Mi imamo vojsku od 15 tisuća vojnika, mi imamo premalo vojnika, što mi možemo napraviti s 15 tisuća vojnika u slučaju da nas netko napadne”, rekao je Kalinić.

Dodao je da Hrvatskoj treba obvezni vojni rok kako bi imala odakle povući ljude u slučaju novog rata.

“Ovo prepucavanje dodatno vodi urušavanju ugleda HV-a. Situacija u vojarnama je loša, održavanje je nedovoljno. Ali ako želimo nešto pokrenuti, morali bismo imati vojni rok najmanje kako to ima Švicarska. Ne može vojska funkcionirati kako je nekad funkcionirala. Ne radi se o tome osjećamo li se ugroženi ili ne, nego o tome da možemo imati prirodne katastrofe i tu vam opet treba vojska. Imali smo taj nesretni potres, pogledajte koliko se napravilo od toga, što se riješilo”, istaknuo je Kalinić.

Govorio je o tome kako bi “svaki građanin trebao proći osnovnu obuku da može pomoći ljudima oko sebe, da može zaštititi sebe i svoju obitelj u takvim situacijama”.Napomenuo je kako se nedovoljno zna o detaljima kupnje aviona od Francuske.

“Prije sam govorio da treba kupiti najsuvremenije. Postoji peta generacija, ali mi za to nemamo novaca. Ali, možda smo mogli kupiti 4 do 6 aviona. Kupovati zastarjelo je bacanje novaca. Meni su dali informaciju da su u našoj komisiji bila dva francuska državljanina, to je dovoljno da posumnjam. Naš strateški partner je dosad bio SAD, da bi se kupio ikakav avion treba pogledati strategiju nacionalne sigurnosti. Što smo mi kupili s tim avionima, je li to avion 4. generacije? Da mi ne kupimo te avione, to bi im istrunulo na aerodromu, kao i onaj Barak koji smo htjeli kupiti. Ako želite nešto kupiti, nešto napraviti, vi morate imati strategiju”, naglasio je Kalinić.

Osvrnuo se na Damira Vanđelića i rekao kako je “Vanđelić branitelj koji je bio i zarobljen”.

“Od obnove nema ništa. O čemu mi pričamo. Kad je Bandić umro, ja sam i otišao s tog mjesta. Što je obnovljeno u Zagrebu? Ništa? To je katastrofa za državu da u godinu, godinu i pol dana nije ništa uspjela napraviti. Obnova u Zagrebu nije krenula jer ova garnitura je neoperativna da bi mogla provesti tako veliki zadatak. Grad Zagreb moramo obnoviti. Problem je od vrha do dna. Sredstva moraju osigurati. Vidim problem jer je to ekipa koja nikad nije bila u privatnom sektoru. Oni se ne znaju okrenuti oko sebe, oni znaju ispunjavati papire. Ne vidim zašto se u Zagrebu dosad nije barem uklonilo ono što prijeti. Ne dao Bog jednakog potresa kao što je već bio. Evidentno se pokazalo da ministar i ova Vlada nisu u stanju to napraviti”, zaključio je Kalinić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI