KALINIĆ O SIGURNOSNOJ SITUACIJI: ‘Kupnja Rafala je kao da idete na vjenčanje, imate kravatu, odijelo, ali nemate cipele’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivši zagrebački pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i sigurnosni stručnjak Pavle Kalinić, govorio je za N1 o vojnoj industriji, eventualnoj kupnji američkih oklopnih vozila Bradley, odnosu predsjednika i premijera te stanju u Zagrebu.

Osvrnuo se i na nestanak Splićanina Mateja Periše u Beogradu u noći s četvrtka na petak. Prema službenoj prijavi posljednji put je viđen oko 2,30 sati 31. prosinca u noćnom klubu “Gotik” gdje je bio sa svojim prijateljima s kojima je došao na doček Nove godine u Beograd. Angažirala se policija, veleposlanstvo, njegovi prijatelji, ali za sada nema rezultata.

“Napravljeni su određeni pregledi kamera, vidi se da silazi prema splavi… Teško je, nema dovoljno informacija da se zna što se radi. Možda se radi o nesretnom slučaju, teško je prognozirati što se točno dogodilo, možda je spletom nesretnih okolnosti pao u rijeku. Kad inače netko padne u rijeku, teško je, ne može se odmah naći. Sigurno je velik problem hladnoća. Plus je za njega što je bio plivač, ali treba uzeti u obzir i da je bila Nova godina, da se vjerojatno popila određena količina alkohola, no prognozirati što se dogodilo ne može nitko”, rekao je Kalinić.

Dodao je kako sigurno postoji suradnja međudržavnih službi jer je takva suradnja postojala i ranije.

Govorio je o sigurnosti u Hrvatskoj te napomenuo kako je Zagreb u novu godinu ušao s požarom na Zagrebačkom neboderu, a puno se i pucalo.



“To je čisto političko razmišljanje, hoće li donijeti puno više pluseva ili minuseva. Isto kao što i kod korone imamo najliberalnije mjere. To nije ništa neuobičajeno. Vlada, bez obzira koja je, drži jednu ruku na ručnoj i pokušava se što manje zamjeriti bilo kojem dijelu stanovništva, a tu spada i zabrana korištenja pirotehnike”, istaknuo je Kalinić.

Dotaknuo se i terorizma te naglasio kako postoji realna opasnost od toga te kako bi Vladu trebalo izmijestiti s Markova trga.

“O tome se govori otkako je nastala država, no tu pomaka nema. Koliko su Vlade sposobne, bez obzira koja, govori uklanjanje posljedica potresa. U Zagrebu se ništa nije dogodilo, pogledajte ljude koji žive u kontejnerima… Sve to ide presporo”, rekao je Kalinić.

Komentirao je i najavljene otkaze u Zagrebčkom holdingu.

“U svakoj državnoj firmi sigurno imate viška zaposlenih, ali tajming nije bio dobar, ljudima pred Novu godinu objasniti da će dobiti otkaz. Sigurno se da to restrukturirati, no najbezbolnija je kao i prije, da se ne primaju novi ljudi. Restrukturiranja mora biti, no nisam siguran da je ova garnitura to u stanju izvesti na adekvatan način. Došla je ekipa koja nema baš previše radnog iskustva, a sad se mora nositi s velikim gradom. Zasad je to ispod očekivanja. Vi možete ovo razvlačiti koliko hoćete. Zagreb je kao brod, kad mu ugasite motore, on još neko vrijeme ide sam od sebe. Mislim da Zagreb sve više i više usporava, a da ova ekipa nije uspjela pokrenuti stvari niti u jednom smjeru”, istaknuo je bivši pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Kao sigurnosni stručnjak osvrnuo se i na nabavu američkih oklopnih vozila Bradley.

“Da biste bilo što kupili, kao i one nesretne avione, treba imati plan nacionalne sigurnosti. Kupovati bez ikakvog plana je bauljanje. Što mi možemo s Rafaleima ili ovim Bradleyjima? Hrvatska mora imati vojsku, ali mora postojati strategija. Ovo kad kupujete Rafalee je kao da idete na vjenčanje, imate kravatu, odijelo, ali nemate cipele. Ovdje se sve radi kako kome padne napamet, svi gledaju da imaju četiri godine mandata pa što mogu napraviti. Ovo je prilično neozbiljno. Trebamo imati strategiju Oružanih snaga i u sklopu nje nabavljati opremu kako bismo bilo što spremniji”, zaključio je Kalinić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI