Kandidat za predsjednika Dejan Kovač: Diplomacija nam nije transparentna

Goran Mehkek/Cropix

Nezavini predsjednički kandidat Dejan Kovač izjavio je u Rijeci kako nema transparentnosti i javno dostupnih podataka o troškovima javnih nabava i financijama hrvatskih veleposlanstava te je najavio da će kao predsjednik stvoriti profesionalnu diplomaciju koja će biti kralježnica izvozno orijentiranog gospodarstva.

“Nema transparentnosti”

Kovač, čiju kandidaturu podržava HSLS, rekao je na konferenciji za novinare kako je u odgovoru koji je dobio iz Ministarstva vanjskih poslova o troškovima diplomatskih misija i konzularnih ureda RH “Ministarstvo nesuvislo i birokratski pokušalo objasniti troškove svoga rada”.

“Nema transparentnosti i nema javno dostupnih podataka troškova javnih nabava i financija svih veleposlanstava na godišnjoj razini. Ti bi podaci trebali biti javno dostupni. Zamislite da jedna multinacionalna kompanija nema podatke o troškovima svojih podružnica”, kazao je.

“Pitam se koliko smo tvrtki povezali s inozemstvom, koliko smo stranih investitora privukli u Hrvatsku, koliko proizvoda prodali, koliko turista dovukli”, rekao je, među ostalim, Kovač i ocijenio kako je jačanje gospodarske diplomacije prva zadaća predsjednika Republike.



Diplomate, smatra Kovač, treba plaćati po učinku a “postojeći sustav u kojem jedan diplomat ide ‘na ljetovanje’ na račun građana, a drugi marljivo radi svoj posao i na kraju mjeseca oba dobiju jednaku plaću, nije pravedan sustav i treba ga mijenjati“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI