Kandidatura Mrak Taritaš pomoći će desnom kandidatu da uđe u drugi krug: Analitičar iznio zanimljivu teoriju o njenoj kandidaturi!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnička utrka za Zagreb  bit će doista zanimljiva, a posljednja u nizu kandidatura  je ona Anke Mrak Taritaš koja ju je najavila protekloga vikenda. Broj onih koji su se kandidirali svakim danom je sve veći, svi žele zauzeti upražnjenu stolicu Milana Bandića. A upravo je Anka Mrak Taritaš izgubila prošle izbore za Zagreb od pokojnog Bandića u drugom krugu,  ali eto odlučila se ponovno kandidirati i pokušati postati gradonačelnicom metropole.

“Zagrebu treba promjena, ali promjena koje se ne bojimo. Svojim znanjem, iskustvom i voljom Zagrebu nosim upravo takvu promjenu. Korupcijska mreža koja Zagreb i Zagrepčane drži u šaci mora nestati, a za eksperimentiranje, nesnalaženje i luda obećanja nemamo vremena. Ozbiljno se mora početi raditi prvi dan nakon izbora. Detaljne programe za sređivanje gradskih financija, promet i gospodarenje otpadom imala sam još prije četiri godine. A plan što i kako treba raditi u obnovi napisala sam i predstavila treći dan nakon potresa”, napisala je Anka Mrak Taritaš u najavi svoje kandidature.

Je li takav iznenadni interes za lokalne izbore povezan sa smrti Milana Bandića koji je Zagrebom vladao protekla dva desetljeća?

“‘Inflacija kandidata’ je produkt smrti Milana Bandića. Toliko ih ima da je već buka u medijskom prostoru od tih zagrebačkih kandidata”, smatra analitičar Tomislav Stipić.

Dodaje, pojedini kandidati su očito odlaskom Milana Bandića s životne i političke scene pretpostavili da imaju šanse kako bi eventualno ušli u drugi krug.



“Kada postoji tako širok spektar kandidata, a podsjećam na predsjedničke izbore 2009. godine, svatko od iole ozbiljnijih nada se da zbog prevelikog broja može eventualno nekoga preskočiti i ući u drugi krug. A znamo da je u drugom krugu sve moguće”, rekao je za Dnevno politički analitičar Stipić.

Što se Mrak Taritaš tiče, Stipić smatra da je ona smrću Milana Bandića osjetila da bi možda mogla u toj ‘inflaciji kandidata’ doći do drugog kruga u kojem je s Bandićem bila na prošlim lokalnim izborima.

“Čudno mi je da se uopće upušta u ovu utakmicu s obzirom da njezina stranka nije bitan politički faktor, kako u Hrvatskoj tako ni u Zagrebu. Ona je kao političarka vrlo korektna, njezine su rasprave argumentirane, afirmativne, ne vrijeđa suparnike, pristojna je osoba kakva treba biti jer predstavlja građansku liberalnu opciju. Međutim, iza nje su se vukli i neki repovi. Opravdani ili ne, u to ne ulazim. No, tu je obnova Gunje, što se dosta negativno percipiralo u medijskom prostoru. Nadalje, koliko osoba koja je desetak godina aktivna u nacionalnoj politici može donijeti nešto novo, u to nisam siguran. Kao ni da će birači to prepoznati, ona je za njih staro lice u politici, a po onome što sada vidimo, skloniji su glasati za nove opcije”, prenosi Otvoreno.hr.

Smatra da je Mrak Taritaš u kampanju ušla iz tri razloga. Jedan je svakako činjenica da Bandića nema, drugi što je ona osoba sa specifičnim znanjima urbanizma i arhitekture što je bitno u obnovi Zagreba, trenutno gorućem problemu metropole. Treći je razlog posebno zanimljiv i, kako kaže, najviše će se reflektirati na SDP.

“Ona je u mjesečnim ispitivanjima javnog mnijenja treća najpoželjnija osoba SDP-ovog biračkog tijela. Ako pratite ispitivanje javnog mnijenja, birači SDP-a kao najpozitivniju osobu na prvom mjestu vide predsjednika Zorana Milanovića, zatim Peđu Grbina, a iza njega se nalazi Anka Mrak Taritaš. Ako znamo da najviše SDP-ovaca ima u Zagrebu, mislim da je išla na to, jer je primijetila tu pukotinu između trenutnog kandidata SDP-a Joška Kliskovića i preferencija SDP-ovog biračkog tijela u Zagrebu. Po mom mišljenju to je i glavni razlog zašto je ušla u ovu utrku, vjeruje da može pobrati SDP-ovo biračko tijelo bez obzira što je SDP u Zagrebu na najnižim granama u povijesti. Želi zagrabiti u taj dio SDP-ovih birača koji bi je eventualno mogli pogurati u drugi krug”.

Ali postoji ipak i još najzanimljiviji aspekt ponovne nominacije za Zagreb Anke Mrak-Taritaš. Kako analizira Stipić, njoj bi se mogla dogoditi prekombinacija u računanju.

“Ona će dobiti dio Klisovićevih birača, manje Tomaševićevih jer su oni sada homogenizirani. Uzet će dovoljno Klisoviću da on eventualno ne uđe u drugi krug, a ona neće polučiti bolji rezultat koji bi joj garantirao drugi krug. Imam osjećaj da bi ona taman mogla uzeti tri do pet posto Klisoviću da ga ostavi izvan drugog kruga. Analogno tome, ona praktički igra za desnu stranu. Njezina kandidatura doprinijet će tome da u drugi krug uđe desni kandidat. Ovo što sada vidimo, to bi mogao biti Davor Filipović ili Miroslav Škoro. Ako Škoro uđe u drugi krug zbog toga što je Anka Mrak Taritaš disperzijom glasova na ljevici omogućila da se to dogodi, on ima realne šanse dobiti Tomaševića, za razliku od Filipovića”, rekao je Stipić.

SDP-ovi birači su demokratičniji pa ih neće vezati stranačka stega.

“Ako ima kandidat, bez obzira što je SDP-ov, nije dovoljno atraktivan, neće glasovati za njega i nemaju s tim problem kao HDZ-ovci koji su dobro organizirana vojska. Nije Klisović loš kandidat, ima šanse gradonačelničkoj funkciji vratiti dignitet, no bojim se da kod percepcije birača nema toliku osobnost kakvu ima Anka Mrak Taritaš. Napravit će veliku štetu SDP-ovom kandidatu i vjerojatno omogućiti desnici da uđe u drugi krug, što se bez nje vjerojatno ne bi dogodilo, već bi tamo završili Tomašević i Klisović”, zaključuje politički analitičar Stipić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI